Wurst – eller en fjäril ser dagens ljus

Följ med på en byggbeskrivning när en Wurst hangmodell blir till. Den är avsedd för Dynamic Soaring men vi använder den mest för brutal hangcombat i goda vänners lag. UPPDATERAD!

Denna Wurst är en förminskad variant av Joe Wurts flygande vinge. Det är en stabil och snabb modell. Både vingen och kroppen är tillverkad i EPP, ett slags seg och tålig frigolit. Den tål mycket stryk och klarar landningar och krascher väldigt bra. Jag har blandat bilder både från mitt första och andra bygge. Därav ser installationen inte helt konsekvent ut.
Modellen är inhandlad från Animatech och kostar ca 500 kr.
Två servon behövs och jag har använt miniservon från Dymond med metalldrev. Det behövs för lite tuffa landningar på hanget och combatdueller.
2 st kolfiberrör 5/3 mm används som vingbalkar på över- och undersida.
Balsa fungerar som skevroder.
För att klä vingen behövs spraylim, glasfibertejp, packtejp och Oracover.
Linkaget består av 3 mm gängstänger.
Vingen
Vingen kommer i två halvor som limmas ihop med UHU POR.
För att öka styvheten i vingen använder vi kolfiberrör 5/3 mm. Vi fräser ett spår på vardera sidan med en överhandsfräs. Spåret fylls med UHU POR och sedan trycks kolfiberröret på plats.
Vingen är spraylimmad med 3M Photomount som fått torka en aning. Glasfibertejpen hjälper vingen att bli vridstyv. Tejpen i fram och bakkant tar upp kraften när man krockar i luften eller gör en sämre landning. Bilden visar min gamla Wurst.
En dusch med spraylimmet innan packtejpen åker på. Tryck fast tejpen ordentligt med en mjuk trasa så den sitter.
Packtejpen är på. Skevrodren kläds med Oracover. Det gör dem vridstyva.
För att få en snygg och tålig modell har jag valt att använda Oracover. Det är en klädselfilm med smältlim på baksidan och som krymper när man värmer den.
Först har jag skurit ut delen som ska vara på undersidan. Jag börjar med att fästa filmen genom att värma ett litet område med strykjärnet. Tack för lånet bröderna Wiklund!
När filmen är fäst ute vid vingspetsarna så värmer jag fast den i fram- och bakkant på vingen. Jag trycker samtidigt fast den lite med en mjuk trasa.
Sedan värmer jag områdena emellan allt tätare och tätare. Till sist värmer jag så att filmen krymper och blir helt slät.
Ovansidans fjärilsmönster är gjort med självhäftande ark av Solartrim. Det fungerar som vanlig dekalfilm men är mycket tåligt och otroligt tunt.
Servon och linkaget ligger i mitten av vingen. Jag har sparat ur kroppen och linkaget går inuti. På så sätt skyddas servon mot smällar ute på hanget.
Strömbrytare/laddkabel
För att slippa en slängande laddkabel som jag hade på min första Wurst så tänkte jag kombinera den med en smart strömbrytare.
Här ser du resultatet. Och nej, den ska inte sitta i när du flyger! Kroppen är också spraylimmad och glasfibertejpad på tvären och på längden. Allt för att den ska hålla bättre. Accen sitter kroppen framför uttaget för vingen. Fenan är i 3 mm kanalplast.
Jag har använt en vanlig chassikontakt till en batterieliminator från Kjell och Company.
På bilden nedan ser du hur jag har kopplat kablarna.
Invägning
Wursten ska ha tyngdpunkten 57 mm bakom vingens framkant. Jag krökte till två spikar och lade vingen på för att väga in. Min var lite baktung och 76 gram stål på rätt ställe skulle göra susen.
Flygvikt minus klädsel på kroppen (Wurstens alltså), 680 gram.
Jag fäster Oracovern på ovansidan först.
Wursten är färdig!
Kroppen har jag fäst mot vingen med vanlig dubellhäftande mattejp. Det verkar sitta bra och man slipper tejpa fast kroppen ut på vingen.
Gör som flera av oss i Blue Max, bygg dig en Wurst.
/Håkan

Några filmklipp på våra ”wurstar”

 

 

 

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.