Bygg en Wurstfinnare

Orolig för att tappa bort din Wurst i den frodiga växligheten på Ållebergs sluttningar? Det är jag, så jag har byggt en Wurstfinnare som hjälper mig lokalisera planet.

Idén var att använda ett överfallslarm av den typen man kan ha på nyckelringen och aktivera den via mottagaren. Två olika överfallslarm inhandlades från Teknikmagasinet och Biltema.

Wurstfinnare typ 1

Principiellt fungerar ett sådant här larm genom att en piezoelektrisk enhet genererar ljud när man rycker en sprint och sluter kretsen. Just den här modellen hade även en ledficklampa.

Jag började med att plocka bort allt ”onödigt” och bygla led-lampan så att den lyste när larmkontakten slöts. Det här larmet drevs med sex volt och därför plockade jag bort batterierna för att låta mitt mottagarbatteri driva larmet istället.

För att aktivera larmet inköptes en elektronisk switch från Turnigy (129 kr på RC-Flight). För att testa min idé och kopplingarna gjorde jag en temporär montering för att se att allt fungerade, och det gjorde det!

Efter det lyckade testetgjorde jag en slutmontering som jag inneslöt i krymptejp.

Den här tingesten kallar jag Wurstfinnare typ 1 och den har följande egenskaper:

När man aktiverar kanalen via sändaren så ljuder larmet och lysdioden lyser. Själva larmet placeras skyddat inne i flygplanet där enbart piezoelementet placeras ytligt under klädseln.

Totalvikt: 15 gram
Failsafe: Nej
Materialkostnad:228 kr

Wurstfinnare typ 2

Denna typ av larm ska fungera ungefär som typ 1, men här utnyttjar jag switchens failsafe samt larmets inbyggda batterier. För att kunna komma åt byglarna och ändra failsafe-läge och för att byta batterier så monterar jag hela larmet i sin originalhölje. Larmet kan då placeras åtkomligt på ytan av Wursten.

En nackdel med ytligt montage är att det blir större risk för skador på larmet vid hårda landningar. I gengäld får man failsafe.

Så här ser det monterade larmet ut. Säkringen använder jag för att förregla larmet eftersom failsafen annars kan överraska. Hmm, vad påminner Wurstfinnaren om…

Så här testkopplade jag utrustningen.

Wurstfinnare typ 2 har följande egenskaper:

När man aktiverar kanalen via sändaren så ljuder larmet. Larmet placeras skyddat men åtkomligt för batteribyte och konfigurering.

Totalvikt: 26 gram
Failsafe: Ja, on, off, last situation, on/off alternately
Materialkostnad:158 kr

Här är ett enkelt principschema för hur jag kopplade switchen till Biltemas larm. Kopplar man enligt denna skiss får man ingen failsafe eftersom man då behöver koppla minus från Wurstfinnaren direkt på mottagaracken och inte på servokabeln.

Om du bygger en egen Wusrtfinnare så kontrollera noga att du kopplar enligt den typritning som följer med switchen.

Så här såg typritningen ut som följde med min switch.

Hör ni något som tjuter nedanför hanget framöver är det bara min Wurst som längtar efter sin husse!

 

mvh Mattias

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.