Analysera dina flygningar med GPS, del 2

I del två av artikelserien så tittar vi på hur man tankar ut data ur GPSen och visar grafer över flygningen. Det här är speciellt intressant för de som segelflyger.

Har du missat del 1 så hittar du den här: http://mfkbluemax.com/article.php?articleID=390
Efter flygningen ansluter du GPSen till datorns USB-uttag. Med den GPS jag köpte följde det med ett program kallat ”GPS Photo Tagger” som är tänkt att användas för att knyta foton till kartan, men programmet visade sig kunna mycket mer än så.
Jag hade inledningsvis problem att installera den drivrutin som behövs för att emulera (lura datorn) att GPSen sitter ansluten på en COM-port istället för i USB-uttaget, men med lite sökningar på nätet hittade jag en fungerande uppdaterad variant av den drivrutin som följde med på skivan.
När man startat upp programmet så ser det ut så här:
Via File-menyn kan man välja ”Read device log ” för att hämta lagrade värden från GPS. Ett tips för att inte få alla flygningarna i en och samma spårfil är att under menyn ”Tools/ Options” ställa ner tiden för hur lång tid det får vara mellan loggningarna innan de tolkas som separata spår.  Jag använder mig av fem minuter som inställning.
När spårfilerna läst in ser det lite rörigt ut i kartan, men det bryr vi oss inte om nu.
I del 3 kommer vi se vad man kan göra för analyser och visualiseringar i kartdelen.
Vi koncentrerar oss nu på högra sidan av programmet och fliken ”Speed/Altitude view”. Där kan man skapa grafer över flygningens hastighet och höjd i förhållande till flygtiden och tillryggalagd sträcka. De här graferna är speciellt användbara vid segelflygning för att se hur flygningen varit:
Nu var det här inget bra väder för termik (läs, ingen bra pilot) men ni kan se i grafen ovan att jag hittade lite termik efter två minuters flygning. De tre stora branta stigningarna är när jag använt motorn på elseglaren.
För att göra mer sofistikerade grafer så exporterar jag ut flygningen till en gpx-fil som jag använder på webbsidan http://www.gpsvisualizer.com/. Här har jag ställt in sidan som jag vill ha den och då kommer följande grafer ut. I första grafen har jag färgat upp höjden för att göra bilden tydligare.
I bild två färgar jag istället upp hastigheten:
Något som är intressant för att optmera en elseglare inför tävlingar som Elsegelutmaningen är att analysera stighastigheten:
Lägg märke till att den höjd jag får ut ur GPSen är en absolut höjd över havet (egentligen höjd över en matetmatiskt beräknad medelhavsnivå).
I nästa del av artikelserien ska vi som sagt titta mer hur vi kan visa flygningarna i kartan i såväl planvy som i 3D. Om ni har frågor eller har specifika frågor i ämnet kan ni maila dem till mig på webmaster@mfkbluemax.com.
  stay tuned and positioned….

  /Mattias

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.