Bygg en Juka, del 1

Inomhussäsongen närmar sig med stormsteg och det är dags att plocka fram depronet. Här får du följa med i byggandet av ett flygplan för inomhusbruk, från utskärning via målning till montering

Förra åter flög jag med en ”Matchless Juka” konstruerad av Jeremy Chinn, http://www.chinnaero.com/ (varning för extremt rörig hemsida). Eftersom den flög så bra har jag bestämt mig för att bygga ett par lätt modifierade varianter till årets säsong.

Jag började med att lägga ut pappmallarna på depronet och skära ut delarna grovt

Lika bra att starta serietillverkning direkt. En för F3P (aerobatik), en 3D-variant med kortare kropp och större roderytor och en standard-Juka till en klubbkompis. I bakgrunden syns bland annat fjolårets Juka.

För att man enkelt ska se hur planet ligger i luften är det viktigt att den målas i klara färger. Det sägs ju även att vackra flygplan flyger bättre. Nu vet jag inte om de blev så vackra, men jag valda att måla dem med hobbyfärger från Clas Ohlson som jag sprutade på med en airbrush.

För att skapa mönster skar jag ut ett antal pappmallar.

Börja med den ljusaste färgen och spruta tunna lager så att färgen inte rinner iväg

Därefter kan man göra skuggor och effekter med mörkare färger

Lägger man försiktigt mörka skuggor runt huven och tex nosen så får man mera liv och djup i målningen.

Här är ett annat exempel på djupverkan. Först sprutar jag en stjärna med röd färg. Resultatet blir bra men ganska platt.

Därefter maskar jag av halva stjärnan och svärtar ner den försiktigt.

Resultatet blir att stjärnan lyfter sig ur vingen.

Alla tre kropparna målade.

F3P-Juka med målvikten 130g

Hasses Juka

Min 3D-juka med målvikten 100g

Nu är det dags att börja bygga på riktigt. Först limmar jag en 3x 0,5mm kolfiberlist i framkanten av vingen. Limmet jag använder är UHU Por. Obs, använd tunt med lim för att spara vikt.

Använd ett nytt knivblad när du skär ut rodren. För att lättare skära ut rodren så kan du markera roderlinjerna med knappnålsstick redan när du skär ut delarna med mallarna som förlaga.

Tejpa översidan av roderlinjen med vanlig kontorstejp. Vänd därefter vingen och skär försiktigt längs roderlinjerna utan att skära igenom depronet helt. Sedan viker du lätt rodren och fasar av dess kanter.

Förstärk undersidan med tre korta tejpbitar.

Limma fast kroppen till vingen med Uhu Por. Eventuellt kan du förstärka skarven med lite tejp.

Limma därefter dit nosen mot kolfiberlisten.

Fortsättning följer….

/Mattias

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.