Bygg en Juka, del 3

Bygg en Juka, del 2

Dags för att tillverka landningsstället om du har tänkt att ha det på din Juka. Borra två sneda hål genom plywoodförstärkningen i kroppen och stick in 1-1,5 mm kolfiberstänger i hålen. Limma fast kolfiberstängerna i vingarnas plywoodförstärkningar. Använd tjockt CA-lim eller Epoxylim:

Kapa av stängerna till lämplig längd. Värm sedan kolfiberstången med lödkolv ca 2 cm in på stången tills den mjuknar. Böj stången till rätt vinkel och låt den kallna innan de släpper taget.

Eventuellt kan man förstärka böjen med lite CA-lim eller epoxy, jag har dock inte gjort det. Trä sedan på en kort bit krympslang över böjen och värm fast den med värmepistol:

Montera dit hjulet och fixera det med ytterligare en bit krympslang:

Sporrstället tillverkar jag av en kort bit 1mm kolfiber som jag sticker in i baken och fixerar med lite lim;

Nu är det dags att montera stötstängerna. För att de inte ska flexa pga av sig längd skär jag ut fyra stöd av 3mm depron. Hålkanterna förstärker jag med lite ”foamsafe” CA-lim:

Montera stöden och dra igenom 1,5 mm kolfiberstänger:

Roderhornen som jag använt mig av här är mycket lätta att montera men är lite för begränsade för 3D-utslag. För vanligt inomhusflyg fungerar de dock bra.

Nu är alla servon och linkaget prydligt monterat:

Dags att montera elektroniken. Motorn skruvar jag in i motorplattan och fixerar skruvarna med lite UHU-Por.

Mottagaren och fartreglaget monteras med några korta bitar av kardborreband. Kanske lite tungt men väldigt flexibelt när man tex vill byta utrustning:

Batteriet fästs också med kardborreband. Det bandet har jag gjort lite längre för att enkelt kunna flytta tyngdpunkten på planet. Börja med att lägga tyngdpunkten 70mm bakom vingens framkant.

Nu är allt klart. Bara att ladda batterierna och åka upp till Frejahallen:

På plats i Frejahallen inför premiärflygingen. Bakom det nya planet ser du fjolårets version som fortfarande flyger bra trots att den börjar se lite risig ut:

Det var allt för den här gången. Lycka till med ert eget bygge. Maila gärna bilder på era egna Jukas så lägger jag upp dem här till allmän beundran.

Eventuellt återkommer jag om intresse finns när det är dags för att bygga 3D/lättviktsversionen.
Just det, jag glömde ju berätta vad flygvikten blev på den här: 129gram inklusive batteri. Ett gram från målvikten!

/Mattias

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.