Darth Wing / Knurrus Maximus XL

Under våren har jag byggt en ny vinge som ska användas för hang och flygfotografering. Här är en sammanfattande byggbeskrivning med allmänna tips för dig som vill bygga en egen vinge

Färdiga vingkärnor i EPP beställdes från Christian Knüll på EPP-Versand i Tyskland (http://www.epp-versand.de).
Som vanligt var det snabb leveranstid och frakten kostar 15€ oavsett hur mycket man beställer, så jag tog två vingpar när jag ändå beställde. Finns alltså ett par över om någon är sugen på en ny vinge till hanget.

Så här såg vingkärnorna ut vid leverans, mycket snyggt utskurna:

På uppdrag av FPV-flygare har de även tagit fram en mittendel till vingen för att lättare få plats med all utrustning. Jag beställde en sådan mittendel för att öka spännvidden till 160 cm:

Börja med att lägga ut din tänkta utrustning och se hur du får plats med dem, tänk även på att få tyngdpunkten ungefär rätt så du slipper blya vingen till rätt tygndpunkt. Först funderade jag på att lägga vingbalkarna som ett A. Jag frångick den idéen eftersom jag ville ha en delbar vinge för att underlätta transport och enkel åtkomst till utrustningen.

På sidan http://www.epp-versand.de/b_versteifen_holme.php finns det förslag på hur man kan montera vingbalkarna.

När du är nöjd med placering av utrustningen så ritar du upp lösningen direkt på vingen.

Nu är det dags att skära ut plats för utrustningen. Här finns det många lösningar som att skära med kniv eller värma bort material med lödkolv. Jag föredrar att fräsa ut materialet med en speciell fräsborr monterad på en Dremel.

Här testar jag så att batteriet får plats. Jag har senare bytt batteri till ett tunnare som får bättre plats på höjden.

Dags att borra ut ett hål för vingbalkarna. Det lättaste är att skära eller fräsa in kolfiberrören ovanifrån, men varför alltid ta den lätta vägen? För att kunna demontera vingrören borrade jag genom mitten av vingkärnorna med hjälp av en borrmaskin och två mässingrör där det yttre röret fungerar som bussning.

Gör hålet någon millimeter mindre än kolfiberröret för att få en glappfri passning.

Jag använde först kolfiberrör på sex millimeter, men de var för klena så idag har jag gått upp till åtta millimeter.

Det var inte bara jag som byggde flygplan i klubblokalen i vintras. Trångt men gemytligt.

För att kunna förbinda de olika vingdelarna så gjorde jag fyra öronförsedda ytterspryglar i plywwod, men använd hellre glasfiberplattor eftersom plywooden lätt splittras vid hårda landningar. Jag bytte till glasfiberspryglar på mittsektionen efter första flygningen och kraschen.

Börja med att rita av vingens konturer och lägg på fastsättningsöron.

Såga ut alla fyra spryglarna i ett paket så de blir likadana.

Glöm inte göra urtag för vingrör, kablar och utrustning.

Limma fast spryglarna med långsamhärdande epoxylim.

Här syns de uppstickande ”öronen” där du skruvar i maskinskruvar, glöm inte gänglåsning som blå Locktite så muttrarna inte vibrerar loss i luften!

Skär ut plats för de medföljande balsarodren.

Fräs ner utrymme för servon och fäst dem med limpistol eller Uhu Por. Jag rekommenderar att använda snabba servon med metalldrev. Själv använde jag mig av Hitec HS-82MG.

Spraya hela vingen med fotolim som 3M77 och låt limmet torka minst 20 minuter. Hoppar du över det här steget kommer förstärkningstejpen garanterat att släppa från den feta EPP-ytan.

Tejpa därefter förstärkningar på hela vingen både på längden och diagonalen. Jag använde glasfibertejp som jag köpte på EPP-Versand, men den finns även att köpa i kontorsbutiker och hobbyaffärer. För tips om hur man bör tejpa vingen, se http://www.epp-versand.de/b_versteifen_strappingtape.php

Batterilucka kan du skära i balsa, kanalplast eller depron. Observera att depron inte tål de höga temperaturer som krävs om du tänker klä vingen med Oracover eller liknande.

Om du vill ha en enkel montering av kamera på vingen kan det vara bra att göra ett kamerafäste redan nu. Jag använde en gammal fästskruv från ett kasserat stativ.

Tänk på att separera kamerastativet så gott det går från motorfästet för att undvika att vibrationer överförs.

Dags att klä modellen. För att få både slitstyrka och ytfinish valde jag att använda mig av Oracover http://www.oracover.de/ trots att det kostar lite mer än om jag bara använt packtejp.

Innan du klär vingarna är det viktigt att du än en gång sprayar vingen med 3M77 för att få klädseln att fästa på glasfibertejpen.

Ett resestrykjärn, Biltemas infraröda termometer och ett tiotal nya knivblad är vad som krävs i verktygsväg.

Jag använde mig av färgerna kadmiumgul och ferrariröd.

Även rodren kläddes. Tänker du flyga vilt som hangcombat så rekommenderar jag att du tejpar rodren med glasfibertejp först. Det gjorde jag bland annat med min Wurst: http://www.svensktmodellflyg.se/forum1.asp?viewmode=1&msgid=202109

Rodren fästes med klädsel på ovansidan och packtejp på undersidan.

Även batteriluckan kläddes med Oracover.

Motorfästet tillverkade jag av aluminium. Tänk på att ha en stor böjradie på vinkeln så inte metallen försvagas och mjuknar.

Jag gjorde redan nu dubbla uppsättningar hål så jag senare kunde välja monteringssätt på motorn.

Eftersom den aluminiumen jag använde är i klenste laget så förstärkte jag fästet med en EPP-kloss.

Klossen utgör även ett smidigt kamerafäste för en liten nyckelringskamera.

Linkaget löste jag genom att gänga en M2-stötstång.

De fenor (winglets) som följde med i leveransen var av depron, för att få upp hållfastheten på vingen valde jag att skära ut nya av kanalplast.

Då är vingen nästan färdig. Fattas bara lite dekorationer så är den redo för provflygning. Eftersom mina barn är fast i ”Lego Star Wars” så var det ett enkelt val (för dem). Det skulle gevetvis vara Darth Vaders skepp!

Lördagskvällen ägnades därför åt att hitta lämpliga bilder på internet och skära ut dem i självhäftande Oracover. Härmed är ditt namn ”Darth Wing”!

Respektingivande, vem vågar bråka i luften med Darth Vader.

Setup:
-Motor:   Emax 2812/06, 105g, kv 1550 http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=943
-ESC     Turingy Plush-reglage 30A (i klenaste laget)
-Servo   2 st Hitec HS82MG http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1181
-Batteri 3s 2700 mAH http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=757
-Fällbar propeller 8×4 och 9×5

Data:
-Spännvidd: 1600 mm
-Flygvikt:        1070 gram

Här kommer en liten film från andra flygningen. Vibrationerna man kan se ibland beror på att jag glömde stänga av bildstabiliseringen i kameran:

May the force be with you!

/Mattias

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.