Aircombat -Byggkväll 4 ½

Inför nästa byggkväll så behövde vi provflyga ett av planen för att testa vilken setup vi ska använda oss av. Isande vind på 6 m/s och tre minusgrader, perfekt väder för en utmanande premiär!

Vissa anser nog att det är fusk att ta hem flygplanet mellan byggkvällarna, men det bjuder jag på,,, det är tacken för att man riskerar hälsan, planet och fruns bil för en första provtur i den isande kylan.

Jag plockade ihop en setup av överblivna delar hemma.  Jag kommer antagligen inte ha tävlingsprestanda i min Thun, men utrustningen borde duga till finflygning.

Här är min setup:

Testkörning i bänk visade att jag fick ut drygt 260W effekt. Med en flygvikt på 940g så ger det en specifik effekt på 275 W/kg vilket borde räcka till en del akrobatikflygning.

Det var tre minusgrader och en kall östlig vind på 6 m/s ute på Maxlanda. Konstigt nog var jag ensam på fältet.

Första flygningen blev lite nervös. För stora höjdutslag och baktungt plan i byig vind är som vanligt ingen bra kombination. Fick dock ner planet helt. Efter att ha justerat tyngdpunkt och utslag så blev flygingen behagligare som ni kan se på filmklippet här: http://www.youtube.com/watch?v=knjiSDj9kWg

Jag hade med en Watts-up i planet för att logga prestandan. 9,5 minuters busflygning på hög- till maxgas förbrukade 2,05 Ah. Maximala effekten var 270 W med ett strömuttag som toppade på 23A.

Så vad är mina spontana analys av dagans premiär?

  • Planet flyger bra även i lite vind
  • Den lilla Turnigymotorn (3530B) fungerar bra för min flygstil, men hade jag tänkt tävla med maskinen skulle jag antagligen gått upp en motorstorlek (Turnigy 3536).
  • Det krävs mycket små roderutslag för behaglig flygning. Se i filmklippet hur små skevroder utslag jag använder.
  • Jag saknar väsentligheter som bombfällning och sidroder, får nog sätta dit det nästa byggkväll.

/Mattias

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.