Byggskolan del 1: Överföra ritningen till balsaträet

Som byggträning inför vinterns stora projekt ska jag bygga en Arrow, ett plan med både skjutande och dragande propeller. I en artikelserie kommer jag att gå igenom olika tips och byggmetoder. Häng med i denna anspråkslösa byggtråd under hösten.


I vinter planerar jag att bygga ett stort balasaplan direkt från ritning, men jag känner mig lite osäker på vilka byggmetoder jag ska använda. Därför tänker jag testa lite olika konstruktionslösningar och byggtekniker i det här bygget.

Ritningen till Arrow är ritad av John Rutter och jag hittade den i en engelsk tidning.http://shop.traplet.com/product.aspx?c=3350

Lite data om planet:
Spännvidd: 900 mm
Vikt: Ca 550 g

Som setup kommer jag att använda gammal inomhusutrustning så jag får nytta av dem även utomhus.
Motorer: 2st 15-20 gramsmotorer för inomhusbruk
Fartreglage; 2st 10-12 A
Batteri: 2-3s, 1300 mAh

Överföra detaljerna till balsaflaken

Jag tog A3-kopior av ritningarna för att inte behöva klippa sönder originalritningen som för övrigt hade ganska dålig papperskvalitet.

För att överföra ritningen till balsaflaken testade jag tre tekniker.

Nålmetoden

Det klassiska sättet att överföra en ritning till balsaflaket. Klipp cirka en centimeter utanför konturlinjen på den detalj du ska överföra. Håll sedan fast pappret mot balsaflaket och stick en nål i konturlinjen. Beroende på hur komplicerad detaljen är får du anpassa avståndet mellan sticken.

Därefter kan du ta bort pappret och skära ut detaljen.
Jag är inte så förtjust i denna metoden eftersom jag tycker det är svårt att se nålmärkena i träet.

Strykmetoden

Klipp ut detaljerna som ska överföras och fäst sedan pappret med några nålar mot baslaflaket. Observera att ritningen ska vara in mot balsat. Placera därefter ett varmt strykjärn på pappret och pressa ner några sekunder. En det av kolpartiklerna på ritningen lossnar då och fäster på balsaträet. För att det här ska fungera krävs det att kopian är framtagen i laserskrivare eller kopiator, bläckstråleskrivare fungerar inte.


Ofta blir det väldigt bra överföring med den här metoden. Risken finns dock att trycket blir suddigt om pappret inte ligger helt stilla.

Klistermetoden

Spraya bakidan av ritningsdetaljen med spraylim och låt det torka nästan helt. Placera därefter pappret på balsaflaken och pressa fast det med lätt tryck. Nu kan du enkelt såga eller skära ut detaljen med pappret som mall. Det här har blivit min favoritmetod. Enda nackdelen jag funnit är att pappret kan vara i vägen när man efterslipar detaljerna.


Som lim använder jag billigt spraylim från Biltema. Eftersom jag inte kontaktlimmar ytorna utan enbart sprayar på pappret så kan jag enkelt dra bort pappret när jag är färdig för montering.


Här är de tre metoderna jag testat. Ovanifrån räknat, klistermetoden, strykmetoden och nålmetoden.

/Mattias

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.