Byggskolan del 2: Verktygen

Det behövs ingen fullt utrustad verkstad för att bygga ett flygplan från skratch. Vissa verktyg är helt nödvändiga medan andra är bra att ha och kan sätta guldkant på byggtillvaron.


Knivar behöver du för att skära balsa, klädsel, papper tejp etc. Jag använder två sorter. En brytbladskniv som är bra på att skära raka skär.

Dessutom använder jag en liten hobbykniv, ofta kallad Exacto. Den kan använda en mängd olika knivblad, den vanligaste som syns på bilden kallas #11.  Köp hem ett rejält lager med knivblad och byt blad ofta. Det finns inget sämre för bygglusten och resultatet än att använda slöa knivblad.


Ryggsågar är bra för att såga raka snitt samt för att kapa lister. Ett fintandat blad tycker jag är mest användbart.


En lövsåg behöver du för att såga runda former i plywood, metall, glasfiber och tjockare balsaträ. Ett exempel är när man ska såga ut kroppsspanten. Lövsågen är även ett suveränt hjälpmedel för att såga ut innerytor som lätthål och genomföringar.


”Att mäta är att veta”, som min gamle teknologilärare Sigurd alltid sa. Satsa på ett bra skjutmått som du trívs med så du verkligen använder det. Köp också stålskalor på 30cm respektive 100 cm. Dessa kommer du också kunna använda som linjaler när du ska skära raka snitt.

Vinkellinjan, som jag hittade på Biltema är användbar tex för att mäta roderutslag och överföra vinklar.


Byggnålar använder du för att nåla samman olika ytor mot varndra, och kanske också för att nåla fast delar mot bygbyggplattan. Egentligen ska man nog köpa ”riktiga” byggnålar men jag har alltid nöjt mig med billiga nålar inköpta på ÖoB.


Klämmor eller tvingar kan man aldrig få för många av. Köpte 40st för 20kr på Clas Ohlson för några år sedan. En liten varning bara: Se upp så klämmorna inte skadar det mjuka balsaträet och ger intrycksmärken. För att undvika detta kan du fördela kraften med kartongbitar eller liknande.


Finkornigt sandpapper behöver du för att slipa ner delarna till dess slutgiltiga form. Försök inte skära/såga ut delarna exakt, då får du bara kassera hälten av delarna…

Klistrar du upp sandpappret på rätvinkliga träbitar av tex mdf-skivor så är det betydligt lättare att slipa delarna raka och med rätt vinkel.

En sats med fintandade filar kan också bara bra för att putsa till trädelarna. Exempelvis fungerar det bra att trimma urtag i spryglar med en 2mm tjock plattfil.


Jag använder för det mesta CA-lim för att limmaihop trädelarna (stressade småbarnsföräldrar har inte tid att vänta på att vitlim ska torka). Köp hem ett gäng med engångspipetter och finspetsar så du inte spiller i onödan.

Olika limtyper kommer vi att behandla i en separat artikel senare.


Tapet/rakbladshyvel är nyttig för att forma vingspetsar, kroppssidor, nosen mm. Med hjälp av en enkel listskärare kan du skära dina egna lister och därigenom spara även pengar.


Man behöver en uppsättning med borr, här har jag även med ett frästål och ett fräsborr. De sistnämnda använder jag bland annat för att fräsa servofästen i epp- och frigolitvingar.


Ska du bara ha en maskin, så tycker jag att du ska ha en liten multimaskin som tex en Dremel. Jag har ett borrstativ och en frästillsats som tillbehör, mycket användbar!


Kontursåg, eller figursåg som den också kallas är ingen nödvändighet för att såga i balsa. det går nästan lika bra med en vanlig lövsåg. Fördelen med att använda maskin är att snitten lättae blir jämna och vinkelräta.

Den här som jag lånade i klubblokalen är inte speciellt lättanvänd. Eftersom den är så lätt så hoppar den runt på bordet så man måste hålla i den med en hand samtidigt som mas ska styra trästycket med andra handen.

Jag kommer nog ändå att köpa mig en kontur- eller bordsbandsåg i framtiden, men då blir det nog en lite dyrare från Proxxon eller liknande.


Köpte mig en bandputs för ett tag sedan på Clas Ohlson. Även om den kändes tung och gedigen i affären så var den av urusel kvalitet och saknade all antydan till passform. Tänte först lämna tillbaka den, men bestämde mig istället för att bygga om den och rätta till de värsta bristerna.

Efter ombyggnaden är den mycket välanvänd. Det är nu snabbt och enkalt att slipa ner stora som små ytor med precision och rätt vinkel. Tänk bara på att köpa finkorniga slippapper om du ska slipa balsa. På Swedol hittade jag passande slippapper i kornstorlek 180.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.