Fler byggtips MCW

Först och främst måste jag uttrycka ett tack till Anders som konstruerat MCW-modellen och tillhandahållit såväl ritning som byggbeskrivning. Jag tycker att allt där är helt rätt tänkt, det går att bygga en billig och välflygande modell om man följer den beskrivningen. Så se inte detta som något annat än alternativa tips.

Val av kniv

Först och främst den gamla kära frågan om vilken typ av kniv som optimal. Och jag tvekar inte en sekund när jag påstår att det är ett skalpellblad av typ E11. Bladet passar på skalpellblad av storleken 3. Det som skiljer E11 från vanliga nr 11 är eggvinkeln som syns tydligast genom den bredare slipfasen. Detta gör hela skillnaden. Med denna kniv kan du skära i EPP-skivan som med vore det ett rakblad i smör. Tro mig, det är en mycket tillfredsställande känsla.

För att kunna skära på det sätt som jag gör i filmen, är det ett oavvisligt krav att du har just E11. I de olika träbitarna jag använder har jag borrat ett 4 mm hål som jag sedan täljt lite i direkt med skalpellbladet för att få en ”snug fit” som de skriver i RCM&E.

Läs mer om skalpellblad E11 på Svenskt Modellflyg.

Knivjigg till skevroderspalten

Ofta är det enkla det bästa. Här har jag borrat ett 4 mm hål i en liten träbit. Vinklarna är jättekinkiga men ska naturligtvis vara på ett sådant sätt att kniven skär bra i epp-skivan, alltså en väldigt flack skärvinkel och så lagom mycket lutning för att få en bra fasning av roderspalten.

Det mest kritiska måttet bli därför själva djupet. Observera att skivorna kan skilja lite i tjocklek varför du helt enkelt måste prova dig fram. Det är lätt att prova på en liten testbit, och skär inte för djupt. Den inbyggda gångjärnet kan vara tjockare än du tror och det verkar som att det rör sig lösare efter att gicklat på det fram och tillbaka ett antal gånger.

Enklast justerar du djupet helt enkelt genom att tälja lite med bladet ner i hålet, givetvis med skalpellskaftet på plats. Sen när du tycker att du är nöjd tar du loss skaftet. Med en ”snug fit” så behövs inte bladet fästas på något annat sätt.

 

 

 

 

Serieproduktion

 

Filmen nedan började med skämt som har att göra med att det går att bygga snabbt om man vågar slarva lite. Det är ju egentligen inte att rekommendera. Tänker du bygga tre eller fler vingar, så rekommenderar jag att du gör något liknande för att skära ut själva planformen. När det gäller skevrodren vågar jag rekommendera denna metod även för enstaka byggen. Det är lätt att fixa till en egen kloss med ett skalpellblad i. Sen är det bara att mäta ut hur långt från kanten du ska lägga linjalen och  hur djupt du ska sticka ner skalpellbladet i klossen. Lätt att prova sig fram på en provbit.

 

Streamerfäste

Streamerfästen av två olika typer som båda förhoppningsvis är bättre än tejp.

Det är lite lurigt att fästa streamern på EPP. Tidigare när vi byggt i Depron, eller EPS som vi borde kalla det, så var det inga som helst problem med att tejpa fast streamern. Men det har det blivit nu. Det är för mig lite oklart varför tejpen inte biter, jag tror egentligen inte att det beror på att EPP får en fet yta liknande den som polyeten (plastpåsar) eller polyamid (nylon) har.

Här har jag i stället börjat laborera lite med det som kallas bom- och kilförband. Det är lite hemslöjdsromantik i förenklad form. Mina draghållfasthetsförsök visar att det var svårare än jag trodde. På bilden syns ju två olika varianter, den övre är att föredra utifrån att streamerns avslut går rakt ut utan veck. Så måste det nog vara. Den nedre var helt enkelt pillig att få dit, streamern måste ligga i en ögla runt hela balsabiten, annars sitter den inte kvar. Plus att det blir ett oönskat veck är den går.

Den övre sitter här för nära kanten. Materialet blir för mjukt och balsabiten hoppar ur alldeles för lätt. Jag har dock efter att bilden togs limmat dit en lite träbit på ovansida som ska styva upp lösningen på ett sätt så att den kanske fungerar.

Infällning av vingbalk av kolfiberlist

Jag har provat olika metoder för att fälla in vingbalken. Detta är den helt oslagbara metoden. Särskilt för den som har en fanérsåg. Det är kanske inte det verktyg som lättast att hitta nuförtiden. Jag köpte denna hos järnaffären i  Herrljunga när jag väntade på ett tåg där alldeles i början av min modellflygarkarriär. Dit med en distanskloss och sen bara såga lite försiktigt utmed en linjal eller rak träslist. Mycket bra passform och ett minimum av lim krävs. Jag har kört med CA men det finns ett rykte som säger att det går lika bra med vitlim.

 

Profilmall i 2 mm alumniumplåt. Jag använder den även som linjal för att skära skevrodren och  har satt ut alla kritiska mått direkt på profilmallen.

Streamerfäste 3.01 beta. Har bara testat i hobbyrummet än så länge. Bra låsning. Snabb aptering. De tidigare versionerna har inte varit särskilt framgångsrika.

Släng inte dina gamla 3,5 tums disketter. Skälva disken, som du lätt får fram genom att bara bryta sönder hela disketten, är perfekt för att klippa till gångjärn till inomhusflyget. Plasten är extremt tålig, lagom tjock, och lätt att limma eftersom ytan är lite matt.

+

Diskettgångjärn på plats, modellen redo för nästa combatheat.

 

3 thoughts on “Fler byggtips MCW

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.