FPV -Del 2, OSD

I del två av artikelserien tittar vi närmare på OSD. Den utrustning som sänder ner information som hastighet, position, batteristatus mm från flygplanet till marken.

OSD eller ”On Screen Display” kallas den elektronik som möjliggör för dig som pilot att se information om flygningen på skärmen. Det är inget måste att använda OSD, men många väljer ändå att använda det för att se batteriets status mm.

Det finns idag ganska många olika OSD att välja på, vissa är mycket sofistikerade och kan fås att likna tex OSD på en F16 med articifiell horiont, rullande höjdvärden, medan anfra enbart visar en rad med textinformation i bildens överkant.

De flesta OSDer har skapats av eletronikkunniga FPV-flygare och säljs inte på de vanlig butikerna. Tänk på att dessa OSDer inte är färdiga prylar som man köper på Elgiganten. Det krävs en hel del tankearbete, lödning och tester innan man får allt på plats.

Innan jag började leta efter vilken OSD jag skulle ha så gjorde jag en kravlista:

  • Den ska vara liten, lätt och enkel att använda.
  • Batteriets status ska visas, helst genom att se förbrukningen direkt i mAh, men enbart spänningen i volt skulle också fungera.
  • Planets riktning och avstånd ”hem” till mig som pilot.
  • Aktuell strömförbrukning eller effekt för motorn ska visas. Om planet är långt borta är det svårt att höra motorn, och då ger strömförbrukningen ett mått på dragkraften.
  • Signalstyrka i radiosignalen mellan planets sändare vore bra information för att undvika att hamna utanför mottagningsgränsen.

Här är några länkar till videofilmer som visar när man använder olika typer av OSD som motsvarar mina krav:

Efter att ha sökt runt lite på olika forum hittade jag en person i Turkiet (Aygun-Melih Karakelle,  http://www.flytron.com ) som tillverkar en liten enhet kallad SimpleOSD XL. Priset för enheten inklusive GPS och frakt var cirka 600 kr..

De flesta OSD-enheter ligger i serie med kameran och lägger i efterhand på sin information. SimpleOSD arbetar lite annorlunda och kopplas in parallellt med kameran. Detta bör vara en fördel då kan fortfarande får fram kamerabilden även om OSD:n skulle gå sönder. För att åstadkomma denna redundans kan man dock inte koppla ihop utrustningen exakt som visas i onlinemanualen (http://blog.flytron.com/simpleosd-web-manual.html). Mer om detta i kommande avsnitt av artkelserien då vi ska koppla ihop alla delar.


Här är OSD-enheten till höger med GPS-tillsatsen till vänster.

Trots att jag beställde i julhelgen kom den i brevlåda inom en vecka.

Jag började att löda fast GPsen med huvudenheten. Innan du löder på GPS:en placerar du lite skumtejp, papperstejp elller motsvarande under GPS:ens kretskort för att eliminera risken för kortslutning om de olika kretskorten skulle stöta i varandra.


Här löder jag ihop kretskorten

För att testa att allt fungerar så kopplade jag samman kamera, batteri, OSD och en videokamera med testkablar. Känns lite underligt att köpa nya kameror, sänadre mm och genast klippa av alla kablar…


Så här rörigt såg det ut när jag testade att koppla ihop OSDn med kameran och en monitor.

Till slut fick jag igång OSD:n. Den konfigureras från en PC via ett USB-uttag. Det var lite svårt att klura ut hur man uppdaterade programvaran i OSD:n och kopplades upp sig mot enheten, men efter några försök fungerade det.

Något man bör tänka på som inte står omnämnt i någon manual är att man måste koppla in all kringutrustning, dvs även videoskärm och kamera för att man ska kunna koppla upp sig mot den.

Som ni ser i oavanstående bild så har man många möjligheter att visa just den information man är intresserad av. Man kan skapa fem olika layouter med vardera fem värden som presenteras. Vilken av de fem skärmbilderna som ska visas styr du via sändaren under flygning.

Man kan även fritt ställa larmvärden för de olika variblerna som visas.

Något som jag inte i dagsläget planerar att använda är telemetrifunktionaliteten. Systemet kan med hjälp av en telemetritillsats sända ner en analog signal med hjälp av ljudkanalen, Datan tolken sedan av ett pc-program (sk groundstation).

För att undvika störningar i bilden planerar jag att sätta ferritringar på strategiska ställen på kablarna.

Både kamerans och GPSens signaler störs lätt ut, men genom att montera ferritringar på kablarna kan störningarna ofta elimineras.

I nästa avsnitt av artikelserien kommer vi titta närmare på sändare och mottagare för videosignalen.
/Mattias

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.