FPV -Del 4, Montera och flyg iväg

Låter kanske som en enkel match att koppla ihop några sladdar och sedan ge sig ut på flygfältet. Nja…. Efter en hel del fundering och tester var det så äntligen dags för en FPV-premiärtur i det vackra vintervädret

Min utrustninglista för FPV

I planet

 • Kamera: Filmar och spelar in ljud
 • GPS: Beräknar planets position
 • OSD: Kopierar in information i bilden
 • VTX: Videosändare sänder ner bild och ljud till markstationen via 1,3 GHz
 • ACK1: Spänningsmatar GPS, kamera och OSD med 3s.
 • Tilt-servo: Rör kameran i höjdled, styrs via radio eller headtracker
 • Pan-servo: Rör kameran i sidled, styrs via radio eller headtracker
 • Servodubblare: Dubblar panoreringsservots utslag så det kan rotera 180 grader
 • RX: Flygplanets radiomottagare, Futaba FASST 2,4 GHz
 • ACK2: Späningsmatar mottagare, servon, fartreglage och motor, 3s
 • Dessutom den vanliga utrustningen som fartreglage, motor och servon

Markstationen

 • VRX: Videomottagare tar emot bild och ljud flygplanet på 1,3GHz
 • VTX2: Sänder vidare bild och ljud till glasögonen på5,8 GHz
 • ACK3: Spänningsmatar sänaren och mottagaren, 3s

Sändaren

 • Radiosändare Futaba T8FG 2,4 GHz
 • Trainerkabel
 • Headtracker (Gyron som registrerar huvudrörelser)
 • ACK4: Spänningsmatar headtrackern eftersom min sändares traineruttag har för låg spänning

Glasögonen

 • Videoglasögon med inbyggd videomottagare på 5,8 GHz
 • Hörlurar
 • ACK5: Spänningsmatar glasögonen, 2s

Provmontage

Innan jag monterade kontakter och lödde ihop komponenterna så gjorde jag ett provmontage med hjälp av testklämmor, sokerbitar och tejp. Det kan vara svårt att veta vad som är felet om allt monteras på samma gång. Därför kan det vara bra att montera ihop en funktiondel i taget och testa så att man får önskat resultat i varje steg innan man går vidare.

Så här såg det ut när jag testade utrustningen:

Då allt fungerade som det var tänkt så tillverkade jag en specialkabel som kopplade ihop kameran med sändaren, batteriet och OSD´n. Till min OSD följde det med servokontakter med fyra uttag. Mycket smidigt att ansluta till kameran och OSD då man behöver ansluta 4 kablar (plus, minus, video och audio).

Så här ser specialkabeln ut när den är färdig:

Några generella tips för att få utrustningen att fungera:

 • Koppla ihop jorden (minus) mellan komponenterna
 • För att undvika störningar är det bra att separera videokretsen från strömförsörjningen till fartreglage/motor
 • Hållbara infästningar är ett måste, annars vibrerar utrustningen sönder i luften.

Ett första provmontage av utrustningen på motorhuven till min Magister som ska FPV-konverteras. Här har jag ännu inte tillverkat ett pan/tiltfäste till kameran:

Så var det dags att sätta ihop mottagarenheten som ska ta emot bild och ljudsignalerna och sända dem vidare till bildskärmen. Mottagaren behöver 12V.

Jag skar av batterikontakten till den medföljande batterieliminatorn och lödde istället fast en XT60-kontakt så jag kunde spänningsmata mottagaren från ett vanligt trecells-LiPo. För att få en dragavlastning på den tunna kabeln så gjorde jag en ögla på kabeln och gjöt in infästningen med epoxy:

Jag kommer att sända signalen i två steg till glasögonen. Varför detta krångel?, Ju mer komplicerad lösning desto större risk för haveri. Fördelen med att sända i två steg är att jag kan gå runt fritt på marken när jag flyger utan att vara ansluten till markstationen.

Jag sänder på 1,3 GHz från planet ner till markstationen eftersom 1,3 GHz har lång räckvidd. Markstationen sänder därefter bilden vidare till mina glasögon som har inbyggd mottagare för 5,8 GHz.5,8 GHz har dock för kort räckvidd för att använda om man inte har mottagarantenn med stark riktverkan.

Min markstation tillverkar jag av femmilimeters plywood där jag monterar sändare, mottagare, batteri och spänningsmätare. I centrum på plattan monterar jag ett stativfäste så jag enkelt kan montera markstationen på ett kamerastativ:

När jag transporterar markstationen så förvarar jag den i locket på min flygväska:

Här programmerar jag OSD´n så den visar de värden som jag är intresserad av. Jag valde att visa mina batteriers spänning, radions signalkvalitet, avstånd  och höjd på planet från mig samt en hempil:

Jag plastade därefter in OSD´n med krymptejp så jag inte kortsluter elektroniken av misstag.

Dags att tillverka ett Pan/tilt-system så jag kan röra kameran i höjd- och sidled när jag flyger. Jag slog in på den enkla vägen och modifierade det stativ som följde med kameran. Ett servo monterades under stativet och ett tejpedes fast på kamerans ”rygg”. En stötstång mellan tiltobjektivet och kamerafästen gör att kameran rör sig i höjdled:

När man vrider på huvudet (och kameran) så behöver man större servoutslag än vad ett servo normalt ger. David i Hjo (RCexplorer) har en guide på sin hemsida (http://rcexplorer.se/page14/180servo/180servo.html) som visar hur man med hjälp av två motstånd kan få större utslag. Jag valde dock en enklare väg och köpte ett litet kretskort som kopplades in i serie med servot och dubblade dess utslag:

Panoreringsservot monterades därefter fast i en EPP-klump i nosen på planet med hjälp av lite smältlim.

Här har jag ännu inte tillverkat en fästanordning för motorhuven, utan spänner bara fast den med ett par gummisnoddar. Plötsligt infannn sig en vindstilla och solig söndageftermiddag och det blev dags för en premiärtur:

Här är jag i flygartagen på premiärturen. Jag har ännu inte hunnit montera 5,8 GHz-sändaren så jag fick koppla in mig med en sladd direkt i mottagaren. Premiärturen gick bra (mycket tack vare min Spotter (Anders) som lotsade mig igenom flygningen. Nästa gång ska jag ta med en stol då jag höll på att ramla ett par gånger när jag lutade mig i kurvorna…

Så här lätt anser tillverkaren av videoutrustningen det är att montera ”mornitorn”:

Till sist en liten stämningsbild när min FPV- Magister lyfter i det nedåtgående kvällssolen.

/Stay tuned, Mattias

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

One thought on “FPV -Del 4, Montera och flyg iväg

 1. Coolt! Har just köpt liknande utrustning som dej fast kommer till en början att titta på en monitor istället för glasögon på marken,samt att cameran på planet blir av en händelse gopro II. och kommer till en början inte bli rörlig.

  En fråga bara, 12 v anslutningen till 1,3 mottagaren är en liten stick propp som man skarvar till ett 11.1 v lipo, men vilken del på pluggen i mottagaren är + respektive – ? är det höljet på pluggen eller det lilla hålet i pluggen som är +?.
  om sladden ej är markerad tror du man kan skada mottagaren om man kopplar fel?

  Håkan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.