Multiplex FunCub

Behovet av en oöm rolig mångsidig och ändå lättflugen modell uppstod nyligen. Efter en del funderande inhandlades en FunCub. Men är den nåt rolig då? Och är den svår att sätta ihop? Läs vidare så får du reda på det! Uppdaterad 14/11.


Locköppning är alltid kul! Inhandlades på Höstbytesmarknaden i Falköping. Hade redan reglage, motor och ack. Däremot så behövdes det 6 servon då jag vill kunna köra med flaps.


Sonen hjälpte till 1a kvällen, trevligt! Modellen  limmas med vanligt CA och aktivator på de flesta ställen, och UHU poor på några. Utförlig bruksanvisning med många bilder, all text på engelska dock.


Höjd- och roder-servo monterade, stabben monterad, kroppen limmad, och de STORA hjulen är på. Tyvärr är det väldigt korta stötstänger med, de sticker bara ut ett par millimeter genom roderhornen, lite synd att man inte kan bocka till dom för extra säkerhet.


Vingen med roderhorn, gångjärn och vingrör ihopsatt. Nu har vi hållit på i ungefär 2,5h. Allt är enkelt att sätta ihop hittils.


Vid andra byggtillfället så installerades servona i vingen. Dessa limmade jag med UHU poor. Rejäla klaffar! Det behövs förlängningskablar till skevroder servona. Alla skruvar låses med lack när injusteringen är klar.


Här uppsod det problem! Turnigy 3542 motorn jag hade liggande gick inte att montera ”bakom” fästet, efter mycket funderande så beslutade jag att inhandla den rekomenderade Emax GT2820 motorn istället. Passade även på att köpa pontoner för kommande sjöflyg, eller de kanske behövs annars med förresten…


Vikten verkar hamna lite över kilot.


Ett smart drag om man skall måla är ju att göra det INNAN montering! Men jag ville ha lite personlig stuk på den, så det var bara att köra. Hittils så har det tagit ca 6 timmar, fortfarande enkelt att bygga om man följer beskrivningen.


Med rätt motor så var monteringen enkel. Det blev en Emax GT2820/07, 850Kv, 140gr. Använder 12×8 propp och tar ut drygt 30A. Acken sitter så långt bak det går, men ändå så fick jag vikta med 15 gr längst bak på stabben. Mottagaren sitter direkt under vingen i hålet ner till kroppen. Då behövdes inga fler förlängningskablar och den kom ju undan.


Klar och provflugen med gott resultat!


Lite ränder undertill underlättar flygningen tycker jag. Slutvikten hamnade på 1100gr.

Hur var den att flyga då kanske ni undrar? Joo, något med kortare startsträcka finns nog knappast, typ 2 meter sen uppe! Det blåste ca 4m/s rak sidovind vilket försvårade utprovning av klaff justeringar, ble välidigt vingligt i sidovinden. Annars så flyger den fint, lite tunnelrollar får man räkna med på en högvingad kan jag tro. Prestandan räcker väl till för vertikala stigningar. Har inte provat att busflyga än, får bli en senare flygning!

Uppdatering 6/11


Så här ser den ut med pontoner, dock ej provflugna än.

Efter att ha flugit några ackar till så kan jag rapportera att den är riktigt underhållande att flyga. I motvind 2m/s med avstängd motor så verkar den aldrig varken stanna eller stalla! Lägger man på klaffarna så kan man landa med ett par meters stoppsträcka, och i mont/med vind är den lätt att landa med klaffar. Höjd och roder räcker till för busflygning, men skevrodret är lite för dåligt för snabba rollar. Flyger fint även inverterat, men då får det inte gå för sakta. Jag kör nu med 12×8 propp och 3S2300 vilket verkar perfekt. 10 minuters flygning tar ca 1500mah.

Och till slut, ja den är FUN att flyga 🙂

/Anders

PS, premiären slutade med en krach på nosen från två meters höjd, proppen knäckt annars okej.
Var sidovind på 4m/s då det hände.

Premiäårflygning med en gigantisk krasch

2 thoughts on “Multiplex FunCub

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.