Sammanslagning BlueMax – Kättilstorps RCK

Nu är det klart att två av kommunens anrika modellflygklubbar beslutat att gå samman till en, nämligen MFK BlueMax och Kättilstorps RCK. Den sammanslagna föreningen kommer fortsättningsvis heta MFK BlueMax. Vi blir nu en mycket attraktiv klubb inom modellflyget med en bredd som vi inte haft tidigare.

Beslutet har växt fram under den senaste tiden, säger Anders Sanfridsson, som blev Kättilstorps RCK:s siste ordförande. Medlemmarna i Kättilstorp bor väldigt utspridda i kommunen och fick allt svårare att träffas.
– Den mesta tiden ute på vårt flygfält har gått till gräsklippning. Det blir ohållbart i längden. Dessutom har vi ingen egen bygglokal att samlas i under vinterhalvåret, Det får vi nu, konstaterar han glatt som dessutom gläds att arbetet med den nya klubbens fält kan delas på betydligt fler. Alla blir vinnare. Nu är meningen att Kättilstorps klubbstuga ska flyttas till det nya fältet, likaså en mängd material såsom vinschar, klippare och modeller.

BlueMax fick nyligen byta fält då arrendet gick ut. Det blev till en åker några hundra meter längre söderut, alldeles bredvid cykelbanan mellan Falköping och Kinnarp. Här har det nu anlagts ett fält som har ett bra läge i avseende säkerhet och buller. Dessutom ligger det väldigt öppet vilket passar både segelflyg och friflyg.

Den nya klubben får en väldig bredd i sin verksamhet. Helikopter, El – flyg i alla dess former, termik segel, aircombat, oldtimerflyg, inomhusflyg i Frejahallen och inte minst hangflyg som man flyger uppe på Ålleberg.
– Det kommer finnas medlemmar som har stor kunskap och erfarenhet inom många områden i modellflyget, något som Anders Carlsson tror kommer att ha en stor betydelse i en framtida medlemsrekrytering. Klubben kommer att få tillgång till klubbmodeller av alla de slag. En nyinköpt fem – meters termikseglare, både en metanoldriven och en eldriven trainer med dubbelkommando för att lära upp nybörjare, ett bensindrivet uppdragarplan till stora seglare. Klubben har också en modellflygssimulator där nybörjare får prova innan det är dags för dubbelkommando. Den som vill testa simulatorn och titta på inomhusflyg eller bara vill snacka lite modellflyg är välkomna till Frejahallen sön den 27 mars mellan kl. 10-15.

Aircombat är en mycket spännande gren som blivit populär på senare år. Denny Frietche tävlande för Stenstorp har under vintern instruerat medlemmarna i Blue Max att bygga modeller lämpliga för denna tävlingsform, en gren som också Kättilstorparna är väl förtrogna med sen tidigare. Denny är en världsstjärna inom denna gren med SM titlar och med en silvermedalj från det senaste världsmästerskapet.
Planen ska vara skalamodeller 1:12 och förebilderna ska komma från andra världskriget. I varje heat startar 7 modeller med en 7 meter lång streamer hängande efter. I flygningen ska varje pilot försöka klippa andras streamers och behålla sin egen!  En av de mest publika grenarna inom modellflyget. MFK BlueMax kommer att arrangeras en deltävling i Aircombat den 20 augusti i år.

Hangflyg är en annan gren som intresserar många från BlueMax och så gott som samtliga från den tidigare Kättilstorpsklubben.
– Vi har rest med vår hobby över hela Europa, berättar Dan Strängby mångårig medlem i Kättilstorp. Alperna, Nordnorge, Skottland, Wales mm. Vår hobby har gett oss många vänner även utomlands. Närheten till Ålleberg här i Falköping gör klubben attraktiv på många sätt, många klubbar runt om i landet besöker berget för att få flyga.
– Ålleberg är bra mycket mer känt runt om i Sverige än vad Falköpingsborna vet.

-Vi ser nu fram emot kommande säsong med ett förhoppningsvis bättre flygväder än förra året, säger Anders Carlsson avslutande, samtidigt som ha hälsar alla nya medlemmar välkomna till MFK BlueMax.

Skrivet av Dan Strängby med Anders som hjälp.

Nedan bjuds på några bilder från fd. Kättilstorps RCK.


Dan Strängby i Aircombat tagen


Bilden tagen under en hangresa till Skåne.


Hangflyg i Wales


Hela gänget.

/Anders

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.