Spektrum DX8

Då jag hade vuxit ur min radio och var redo att gå över fullt ut till 2,4Ghz bandet så var det dags att köpa en ny. Efter mycket surfande och funderande så föll valet på en Spektrum DX8 med gott om modellminnen och även telemetri funktion.

Trots diverse strul med sändaren som jag hittade på nätet så inhandlades ett ex ändå, givetvis från Svensk leverantör, med förhoppningar om att alla problem skall vara lösta.

Sändaren har 8 kanaler, 30 minnen, heli och plan läge, belyst display, telemetri, SD kortplats, mm.
Allt detta samt 2 8 kanals fullräckvidds mottagare för under 4000 kr verkar prisvärt. Drivs förresten av 4cells ack, så den är något lättare än andra radios.

Den är mycket enkel att programera, men manualen på engelska är inte så utförlig. Det står bara hur män ändrar saker men inte vad som händer på modellen så att säga, men det kanske brukar vara så.

Här följer några bilder på radion och menyer. Klicka på dom för en större och sämre version…


Många knappar och rattar, tydligt märkta så man vet vad som är vad.


Här är sändaren på i läge flygplan vilket visas tydligt. All programering sköts med rullknappen till höger, fungerar smidigt när man vant sej. Man ser även timern, att flaps står i landningsläge, samt modellnamn.


I setupläge där man gör grundinställningar är det enkelt att välja servo uppsättning, här val 2 servon för skevroder samt att de skall kunna agera flaps (flaperon).


Här väljs konfiguration av stabben.


Dualrate och expo ställs på en och samma sida med tydlig grafisk visning, man kan tilldela inställningarna till olika knappar, men jag kör alla på samma.


Här syns inställningarna för flapsen.


Timer går att starta på oika sätt, här i Heli läge så startar den så fort 10% eller mer skickas till fartreglaget. Detta för att Trottelhold kanppen används, och då skall den alltid räkna oavsett trottel läge.


Helikopter läge, här med trottel Hold aktiverad. Har dock inte lyckats få den varningen att funka när man slår på radion, däremot så varna den för trottel samt flight mode (idel up).


Swash inställningarna var luriga, den gamla radion hade alla på plus 50, men här skulle höjd vara minus värde för att fungera, tog låång tid att fatta det!


Trottel och pitchkurvorna för heli har bara 5 punkter vilket antagligen är för dåligt för de mer avancerade flygarna. Även här enkelt att ställa in.

I paketet ingår en telemetri modul samt 2 sensorer. Man kan med dessa få temperaturen på något, jag har den på fartreglaget, samt spänning på ackpaketet. Man får även spänningen till mottagaren vilket är bra om man kör bränsle motor. Man kan ställa larm för allt. Finns även andra moduler att köpa, varvtal, strömförbrukning, Gps mm. Bild kommer senare.

Nå är det nåt att ha då?
Jag tycker det, har inte hittat några brister än och radion ligger bra i händerna.
Har flugit ca 10 ackar både plan och heli, har inte haft några problem som kan härledas till radion, eller orsakar den blåst och regn kanske 😉

/Anders

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.