Helikopter – Hur svårt kan det va? Uppdaterad 2/9-12

Visst verkar det kul att flyga helikopter? Både kunna flyga framåt, stå stilla (jaja plan kan hovra, men det är snyggare med helikopter) och flyga bakåt.

Med detta i åtanke inledde jag min helikopter karriär. 1a helikoptern inhandlades för 1½ är sedan på Biltema för 299kr. En 3 kanalare med dubbelrotor och gyro, som flyger mycket stabilt. Ca 16 cm lång. Utmärkt att flyga i riktigt trånga utrymmen, typ mellan kökslamporna och bordet, ovanför huvudet på katten eller varför inte mellan benen på en stol? Men nosen svänger åt fel håll, man styr stjärten istället.


Inte så stor eller snygg, men trevlig! Sonen har nu tagit över denna, förresten så fick farsan en i julklapp också.

Men den blev fort lite väl enkel/liten så på Internet söktes det fram en lagom ersättare. Valet föll på Nine Eagles Solo Pro. En 4 kanals singelrotor med servon på höjd och skev, rotor hastighet som pitch, samt varierbar hastighet på stjärtrotorn. Ca 21 cm. Denna har också inbyggt gyro. Snabbare, mera manövrerbar, uppträder som en riktig helikopter, eller? Nja, den är självstabiliserande, håller du skevrodret max åt ena hållet så kommer den bara luta lite grand, släpper du sen så rätar den upp sej. Detta är en STOR skillnad sedan när man skall flyga ”riktig” helikopter. Men man får ändå spakvana då allt gick åt rätt håll. Går att flyga i större rum hemma. Denna typ av heli rekommenderas!

För drygt ett år sedan (våren 2011) så blev suget stort efter något ”riktigt”. På Skövdes modellhobbymarknad inhandlades ett KDS450 i Rtf (RedyToFly) utförande. Den verkade helt okej för 2500kr, en ack och en radio ingick. Detta är en riktig 6 kanals heli med ställbar pitch och separat gyro anslutning för stjärt rotor. Ca 70 cm lång. Började här också träna i simulator, kör RealFlight 4.5.
Vår mesta (?) helikopterpilot, Arnold i BlueMax hjälpte mej att ställa in den samt testflyga. Har för mej att hans kommentar var typ ”oj vad den var konstig, ska du prova?”, svaret den gången blev nej.

Men i Frejahallen tog jag mod till mej och provade att hovra lite grand, givetvis med träningsstället på. Gled omkring över golvet och kände mej väldigt osäker, men den lyfte – och landade hel. Sen blev det lite hovrande i trädgården, började kännas bra. Men så en gång korrigerade jag för mycket framåt och helin drog iväg utöver gärdet! Paralyserad av detta och med fullt hjärnsläpp så blev det typ full skev vänster, spade behövdes inte för att gräva upp den men inte långt därifrån… Beställa delar, laga, justera, trimma in. Upp igen, svårflugen, remmen lös, skruvar lösa. Drev trasigt, svårflugen, så håller det på, inte så mycket krascher, men mycket strul.

Bytte till egen radio, blev lättare att ställa in.Till sist efter lite diskret övertalning (mycke hönsljud från depån) så åkte träningsstället av! Gick jätte bra inga problem. Hovrandet övergick i att göra åttor framför sej, men helatiden med nos ut. Utvecklingen avtog men probelemn kvarstod. Sålde KDSen på Åmfks höstbytesmarknad för 1500kr. Om man skulle haft den riktigt bra så borde man bytt alla plastdelar i huvudet mot metall.

Vad göra nu då? Jo, jag köpte en mindre men bättre helikopter att ha inomhus istället. Denna gången en beg Trex 250, även denna en 6 kanalare. Ca 35 cm lång. Här är allt i metall och digitala servon. Gjorde alla inställningar och justeringar själv, vilket tillslut blev riktigt bra, denna gången med min nya Spektrum DX8 som är enkel att programera. Vilken skillnad mot KDSen, mycket mer exakt och betydligt stabilare! Helin är så liten så den går bra att flyga med även i en liten gympasal typ Kyrkerör, men inte hemma.

Även denna köptes begagnad.

Flög med denna hela inomhussässongen, men inte så mycket som jag borde. När den var slut så hade jag egentligen bara gjort små framsteg, vågade vrida in nosen lite grand, hovra med sidorna in. Någon stans i mitten av sässongen så bestämde jag mej att nu skall det ske, nosen skall vara emot mej. Åkte till Kyrkerör själv för att öva, hade kört en hel del simulator utan problem. Jösses vad snabbt väggar kommer… Hem och beställa delar och reparera, nu ännu räddare för nos in. Bestämde mej då för att INTE köpa någon annan heli förrän jag kunde flyga nos mot mej.

Undrar varför jag lutar på radion, men lillfingret är på trottel hold.

Men så i April 2012 inhandlades en Trex 500, med paddellöst sytem (Flybarless) Align 3Gx. Helikoptern var mycket välskött, allt ingick även 4 st LiPo 6S3000 ackar. Denna är nästan 1meter i längd. Dock så var inte 3Gx enheten använd, föregående ägare hade haft en annan sort i helin. Tog många timmar och mycket läsande på Internet innan allt var klart för premiär i början av Maj.
Denna gången fick Arnold också prova först. Vi trippel kollade alla inställningar och han verkade nöjd. Blåste ganska mycket, 3-4 meter ostligt.
På Maxlanda tar han upp den ett par meter, kör lite grand bort och fram, landar, säger att den verkar bra. tar upp den igen gör något som jag tycker ser ut som KRASCH! Pulsen stiger jag skriker SLUTA! Men det var ju givetvis bara nån sorts flip eller dipp eller så, undrar hur länge det tar tills den helin flyger inverterat igen! Jag fick ta över, och med lite högre puls så hovrade jag den utan problem, lite lurig i starten, men annars mycket stabil och trevlig. Flög 4 x 6 minuter första kvällen, bar nos ut såklart!

När jag laddade ackarna så såg jag att jag bara hade använt 40% av kapaciteten. Så dagen efter åkte jag ut igen. Full av självörtroende från dan innan så var det denna gången svårare igen. Vinden var den samma fast åt andra hållet, folk som flög samtidgt mm, kändes osäkert. Flög ända 8x 6 minuter, vad tror du nos in eller ut?

Storleks jämförelse 500 vs 250.

Sen i söndags sneglae jag på 250n och bestämde mej för att åka till Kyrkerör och flyga nos in! Med hög puls tog jag upp en och flög åt höger, när det var dags att svänga så gjorde jag detta åt höger, då blir nosen in ett kort ögonblik, det gick! Den är hel livet leker pulsen är väldigt hög. Provar samma åt vänster, kraschar nästan, pulsen ändå högre. Håller på så här 6×5 minuter, tillslut så hovrar jag lite nos in och känner mej trygg i svängar med nos in! Köper raskt ett par ackar till och kör nästa dag med. Känns bra, gör pirueter åt bägge hållen, flyger fortare, är nöjd!

Nu hoppas jag bara att detta kommer kännas bra på 500an också.

Är ni sugna på att börja med helikopter?

1. Skaffa simulator, använd den (FMS är gratis, inte så bra men den går).
2. Köp en liten enkelrotor helikopter 4kanals med gyro. Träna i idrottshall!
3. Träna i simulator!
4. Bestämm om du skall flyga inomhus eller utomhus, låt detta avgöra vilken storlek du skall ha på din nästa helikopter.
5. Träna i simulator!
6. Om du skall flyga ute, köp så stor helikopter som du har råd att krascha, en 450 eller mindre blir snabbt liten på håll. Köp gärna begagnat, men låt säljaren visa att den flyger först, köp någon heli som är lätt att skaffa delar till.
7. Ta hälp av någon med inställning/justering/provflygning, vänd dej till en modellflygklubb för detta!
8. Sätt på träningsstället och prov hovra! Övergå stegvis till att flyga iväg lite grand. Det är svårt och kommer ta många timmar, men det är kul!

Uppdaterat 2/9-12
Efter en sommar med MÅNGA flygningar börjar det gå riktigt bra med helikopter flygningen. Nos in är inga problem längre! Har även gjort lite manövrar, så här tycker jag om dom jämför med modellflygplan.

Loop – Nästan samma som flyg, men man måste ha mera fart in så klart
Stall turn – Mycket enklare än flyg, dra ner pitchen bara och vrid runt den med sidan
Roll – Ett elände att få till, tappar lätt fart och blir tunnel roll med stopp istället, får träna vidare.
Flipp bakåt – Full höjd tima med positiv/negativ pitch, enkelt och odramatiskt, snyggt ? Nepp inte än!
Flipp framåt – Full dyk svårare att tima bra med pitch, lätt att gå över för långt.
Immelman – Halv loop med halv roll på toppen,  har man bara fart så är det enkelt, annars blir det dumt!

Alla manövrar utom roll finns på filmen nedan, tyvärr svårt att filma!


Magnus som underhållande kommentator och filmare.

JAG KAN FLYGA HELIKOPTER, men inte 3D…än!

/Anders C

Om Anders C

Ordförande i BlueMax sedan 2011

One thought on “Helikopter – Hur svårt kan det va? Uppdaterad 2/9-12

  1. Jag ser att du svänger åt både höger och vänster. Jag går ner i källaren och laddar ackar… 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.