Lamineringsepoxy av och för nördiga nybörjare

Jag bestämde mig tidigt för att mitt senaste modellbygge skulle kläs med glasfiberväv och lamineringsepoxy. Alla jag talat med i ämnet har påpekat att det krävs stor noggrannhet vid blandning av epoxy för att den ska bli stark och hård. För att få lite erfarenhet om blandningsförhållanden, torktider, appliceringssätt mm har jag gjort ett halvvetenskapligt test.

Blandning av epoxy

Den epoxy jag använder mig av säljs av Biltema och ska enligt bruksanvisning blandas i förhållandet 1:2, dvs 1 cl härdare och 1 cl bas. Ääven om det inte står uttryckligen på förpackningen så säger de lärde att blandningsförhållandet alltid avser volym. Det kan dock vara svårt att blanda så exakt i volym. Därför skulle jag vilja använda en våg för att väga upp vätskorna.

Då infinner sig nästa problem. Viktförhållandet 1:2 gäller enbart om densiteten på vätskorna är lika stor.

Enligt tillverkarens produktblad har basen en densitet på 1,11 till 1,16 g/cm3 medan härdarens densitet varierar mellan 1,03 och 1,05 g/cm3.  Om vi räknar med medeldensiteterna för vätskorna så får vi då ett massförhållande på 1:2,18. Men då densiteten kan variera så kan också blandningsförhållandet variera mellan 1:2,25 och 1:2,11.

Nästa bekymmer är att även om vågen är noggrann, så redovisar den bara två värdesiffror, vilket innebär att vi får ett relativt stort trunkeringsfel att ta hänsyn till. Om jag väger upp 2 gram härdare så ska jag enligt ovan väga upp 4,2 till 4,5 gram bas. Men 2,0 gram på vågen kan ju på grund av trunkeringen egentligen variera mellan 1,95 och 2,04 (enligt gamla avrundningsreglerna upplyste mig min fru om) och erforderlig bas kan då med trunkeringsfelet variera mellan 4,15 och 4,54.

Så slutsatsen är att när jag tror jag väger upp 2 gram härdare så kan massan av basen variera mellan 4,15 och 4,54 gram utan att jag kan säga att jag har gjort fel (däremot kan jag inte säga hur variationen påverkar epoxyns öppettid och kvalitet.

Testlaminering

Jag gjorde i ordning två testflak av balsa som jag laminerar med epoxy och 25-grams glasfiberväv.

Till det första flaket använder jag en pensel för att stryka ut epoxyn och väta glasfiberväven. Lite trixigt är det, men genom att borsta balsaträet med en borste först så fick jag glasfiberduken att suga sig fast med statisk elektricitet. Till flak nummer två använder jag istället ett kreditkort. Mycket bättre, åtminstone om det är släta ytor.

Efter jag applicerat epoxyn rullar jag bort överflödigt ”klet” med en toarulle. Tack för tipset, Fredrik!

Nu får allt härda vid utsuget till nästa onsdag då det blir slipning och ett nytt lager epoxy.

/Mattias

 

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

5 thoughts on “Lamineringsepoxy av och för nördiga nybörjare

  1. Granngården har också nitrilhanskar, sk Mjölkhandskar, jag brukar köpa där och använda när jag håller på med plaster, lacker och annat kladd.

  2. Tack för tipset, Stefan. Vet du var man kan få tag på sådana? Var förbi JUua och Biltema, men hittade bara latexhandskar som jag körde i dubbla lager.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.