180-graders servo

Till pan/tilt systemet på det FPV på det flygplanet jag håller på med behövdes ett 180-graders servo. Det är en ganska lätt modifiering på ett Hextronik htx 500 servo. Allt som behövs är två resistorer och lite tålamod.

IMG_0370IMG_0371

Det första steget är att ta bort undersidan på servot och lyfta på det lilla kretskortet. När detta är gjort kommer man åt kablarna till potten. På + och – kabeln ska det sitta ett motstånd, eller som de säger i skolan ibland när det ska vara lite märkvärdigt, en resistor.

IMG_0379

En peang är bra att ha till hands när det lilla motståndet ska på plats.

IMG_0377

Första motståndet på plats.(Jag tror inte att det blev någon kallödning heller!) Jag använder en lödstation med ställbar temperatur.

IMG_0380

Peangen och lite häftmassa används som jigg vid lödningen.

IMG_0382

nu är kablarna på plats, nu återstår bara slutmonteringen.

IMG_0383

Om man vill ha ett vinschservo tar man bort det mekaniska stoppet.

Då kan servot röra sej hur många varv som helst.

IMG_0387IMG_0390

Var försiktiga när ni plockar bort överdelen bara för det blir lätt skrot av servot om man råkar ställa till med något i växel lådan. Servot fungerar helt perfekt och det verkar inte som att det har fått sämre upplösning heller.

3 thoughts on “180-graders servo

  1. Bra jobbat, Herman! Både med själva mecket men också med närbilderna. Och reportaget som sådant, också bra. Och innan Maud går in och pillar så gör jag det med några små tryckfelsnissar och en missad oregelbunden kongruensböjning av ett adjektiv i komparativ. Är det sommarlov, så är det ;-).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.