3D och Helikopter, kan de va nåt?

Jag har nu flugit helikopter i ungefär 2år. Det finns en artikel som handlar om hur jag lärde mej att flyga helikopter och alla dess utmaningar här. Allt eftersom jag har flugit inomhus med Min T-rex 250 och ute med min T-rex 500 så har jag blivit säkrare och känt mej lugnare när jagflyger. Men nu börjar man bli sugen på att utvecklas vidare, det ska gå att göra raka rollar, flyga inverterat och göra mystiska 3D manövrar med namn som Harrier, funnel och twistadskruv (öö kanske inte).

Jag har med tiden blivit ganska trygg i flippar båder fram och baklänges, rollar på stället känns bra. Piruetter fungerar bra nu efter uppdaterad mjukvara i FlyBarLess enheten (3Gx). Den nya programvaran sägs dra mer ström, då servona jobbar mer. Jag valde att installera en separat BEC krets på 8A för att vara säker. Vid ex snabba flippar eller undvikande av krasch så känns inte 500an så alert längre. Ackarna är svullna och blir ganska varma också, speciellt om man försöker använda Idle Up 2 läget med högre head speed.

Trex500 8Abec

Detta gjorde att man började fundera, skall man köpa nya ackar och prova, eller krävs det ny helikopter som är lite mer allert? Jag letade länge och insåg att en Goblin 500 vore den ultimata helikoptern, men ack så dyr ny, ca 12.000kr! Flera T-rex 550 fanns till salu, frågan är om en sådan är bättre? 2 nya ackar inhandlades tillslut, 6 cells 3300mAh med 35 C märkning. Dessa kan alltså lämna 115A (3,3ah*35C) vid 22.2 volt kontinuerligt, eller 2550W ! Fartreglaget är specat till 70A kontinuerligt, så det borde räcka!

Innan jag ens han att få hem ackarna så dök det upp en komplett nästan ny (om än lätt kraschad) Goblin på Helisweden.se. Jag drog iväg ett bud direkt, och han tog det! Så nu sitter man här och har beställt ny heli utan ens ha provkört den gamla med nya ackar, som dessutom är lite för små för den nya…

Provflygningen av T-Rexen med de nya ackarna gick väldigt bra! Mycket mera drag i maskinen, och flygtiden vid sportflygning hamnade på 9 minuter med 20% kvar, bara på Idle Up 1. Ackarna är knappt ljumna! När jag provade ackarna första gången så var min mentor Arnold ute på fältet och gav mej vissa tipps och utmaningar, finns mycket att lära här! Vågade mej på lite mer inverterad flygning nu när det är lättare att korrigera dåliga manövrar.

Tillslut så dök det upp ett paket på posten. Lock lyftet visade ………

Lådinnehåll

 Ihopmonteringen borde varit jätte enkel då bara ställ, bom och stjärtrotor skulle monteras. Tyvärr så saknades vissa delar i lådan så det tog nästan 2 veckor innan allt var klart för provflygning. Det som var struligast var att få tag på en likadan servoarm som originalet, men jag tog en reserv från roderservot och fixade till den. Inställningen av Mikados V-bar var föredömligt enkel, mycket enklare än Aligns 3Gx, men många justeringsmöjligheter saknas på Vbar i express version, men det kanske inte har någon betydelse.

Montering

En Goblin 500 har 500mm huvudrotorblad, så den är ca 115 cm i rotor storlek, T-Rexen har 425/955mm. Helin använder fortfarande 1st 6 cells paket, men helst större än de jag har, man rekommenderar ca 4500-5000 mah, beroende på hur stora och tunga de är. Nästa storlek av helikopter brukar använda 2st seriekopplade 6 cells ackar. Tillslut så var den iallfall klar för start!

Goblin 500 naken

 Här ses medföljande 4200 ack monterat långt fram i helin för korrekt tyngdpunkt, mina 3300 ackar går nästa ända fram på batteriplattan, men det borde gå, något baktung bara.

Gobblin 500

Visst är den läcker med sin heltäckande kåpa och feta bom! Lite hovring i trädgården med vissa justeringar så känns det riktigt bra! Maxlanda nästa!!!

På Maxlanda ökar pulsen avsevärt trotts att jag redan flugit den hemma. När jag slår av throttel hold så spolar den upp men ger ett konstigt ”hack” mitt i, men den kommer igång ändå. Tar upp den och hovrar runt lite samt flyger en sväng. Gör en stall turn för att testa lite negativ pitch, då dör nästan motorn! Jag kör på Normal kurvan visar det sej. Landar, och andas ut.

Film från flygningen finns på tuben:

2a flygningen. Slår över till Idle Up 1 och startar, samma mystiska hack under uppspolning. Flyger nu några minuter med loopar och lite stall turns, helin är lätt att flyga men inte så rapp som jag trodde, kanske för dålig headspeed? Går in för landning. 1 meter ovanför backen stiger/sjunker helin en halvmeter för att sedan lägga sej på sidan och med full kraft attackera Maxlandas torviga jord 🙁

Goblin Krasch

Min första riktiga krasch är ett faktum, slog till throttel hold samtidigt som den gick i backen, men skadorna blev stora ändå. Efter haveriutredningen konstaterade att kullinken på den servoarm jag var så glad att hitta inte blev låst med loctite! Ordern till Rubin RC hamnade på 1500kr, snacka om dyrt misstag!!!

Och det här med 3D då, tja jag vet inte riktigt. Efter krachen tog jag upp T-Rexen och flög alla manövrar jag kan, samt några andra. Tror att det är svårt att komma vidare i flygningen utan att kalkylera med krasch, men hellre det än ett mekaniska skitfel skall fördärva premiären!

Fortsättning följer.

/Anders

 

Om Anders C

Ordförande i BlueMax sedan 2011

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.