Extreme Flight MXS EXP 64 -Prestanda till max

En första test och bedömning av Extreme Flights nya prestandamonster, MXS 64” EXP

MXS 64 EXP klar för start
MXS 64 EXP klar för start

När snön äntligen började smälta och flygsuget smög sig på insåg jag till min fasa att jag inte hade något nytt spännande plan att flyga i år.

Efter en hel del surfande på olika modellflygsiter föll valet på 64-tumsversionen av MXS EXP från tillverkaren Extreme Flight.

Originalet till modellen är en MXS tillverkad av den amerikanska tillverkaren MX Aircraft och som används flitigt inom Red Bull Air Race:

Som det brukar vara med EXP-versionerna har man modifierat modellen en hel del för att få ut maximal prestanda. Ett exempel är vingspetsarna som kan förändras efter önskat beteende. Om man monterar de vertikala fenorna längst ute på vingarna för man en maskin som knappt behöver stöttas med sidroder för att flygas i knivegg. Jag valde dock att inte sätta på dem utan valda istället racingvingspetsarna som är snyggt bakåtsvepta.
mxs_upp

Planet kommer välinpackat i en stor kartong och varje del är individuellt förpackad i plast och fasttejpad i kartongen för att klara den långa resan från Kina till Falköping.

Kartong modell större
Kartong modell större
Delarna är bra skyddade i kartongen
Delarna är bra skyddade i kartongen

Byggkvaliten är utmärkt. Såväl kropp som vingar är uppbyggda av laserskurna delar av balsa och plywood, med en hel del kolfiberdetaljer i utsatta partier.
Det är faktiskt första gången som jag bygger en ARF-modell helt enligt instruktionerna med de medlevererade tillbehören. Inget byttes ut, inget fattades. Eventuellt byter jag dock i framtiden ut de medföljande hjulen till större för att rulla lättare på vår gropiga landningsbana.
Det enda du behöver komplettera med själv förutom setupen är spinner och långa servoarmar som passar dina servon.

Planets nos har ett annorlunda utseende
Planets nos har ett annorlunda utseende

Ska jag leta förbättringspotential i modellen så skulle det vara infästningen till de demonterbara vingarna. Dels var inte passningen hundraprocentig utan jag fick fila lite i hålen, dels så är det lite pillrigt att skruva fast vingarna ute på fältet.

Det finns två utmärkta videos som visar hur Chris Jewett från Extreme Flight monterar ihop planet:

Extreme Flight 64″ MXS EXP Build Video #1

Extreme Flight 64″ MXS EXP Build Video #2

Tillverkaren föreslår deras egen Torquemotor. Ska man välja en annan motor så bör man leta efter en motor som väger strax under 300g med ett kv-värde på 500 och som tål strömmar på uppåt 100A.

Jag valde motorn Tiger Motor 4120 från RCFlight i Skövde. Motorn har ett kv på 550 och ska enligt tillverkarens rekommendationer tåla en propeller på 18 tum med sex celler. Ta detta med en nypa salt och mät upp din belastning på motorn så du inte eldar upp planet. Mina tester visar att jag får en maximal belastning på 115A med sex celler och en propeller på 15×8!

I flygfärdigt skick väger mitt plan 2,6 kg, inte illa för ett plan med en spännvidd på 165cm, speciellt inte med tanke på att enbart motor och batteri väger 1 kg.

Vackert vårväder och Ålleberg i bakgrunden
Vackert vårväder och Ålleberg i bakgrunden

Extreme Flight rekommenderar tre olika storlekar på roderutslag beroende på flygstil. De minsta utslagen ligger på ca 10° och ger ett plan som lämpar sig väl till konstflyg. I 3D-läget ökar utslagen till ca 45 grader. Slutligen rekommenderar tillverkaren ett läge som de kallar ”Insane tumble rate”. Om det ger en flygstil som jag knappast kan visa för er. Här är en film med Daniel Holman som pilot som visar hur planet kan hanteras med lite träning.

Slutomdömet om planet är att det verkar mycket kul att flyga och risken är uppenbar att det inte blir så gammalt då det verkar kul att flyga med ”Insane tumble rate”!!!

"Insane tumble rate" i min tolkning
”Insane tumble rate” i min tolkning

Min setup:

  • TigerMotors 4120-550
  • Turnigy dlux 100A SBEC
  • Xoar 15×8
  • Turnigy Nano-tech 6s3300 mAh, 45C
  • 4st Hitec 5245MG

Första flygningen

Vid min första provflygning blåste det en byig vind, så för att få upp planet säkert så drog jag full gas och gav en del höjdroder. Planet flög upp som en raket och jag uppskattar startsträckan till under en meter. Se själva i det här kort-korta klippet:

Planet är mycket trevligt att flyga. Vid provflygningen blåste det uppåt 8 m/s men den flög stabilt och vinden kändes knappt av.
Landningen gick också mycket bra. Tack vare den låga vikten kan man krypflyga utan risk för att maskinen stallar, och planet gjorde en mjuk landning trots tjälskadorna på landningsbanan.

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.