Min vinge är klar!

Jul 026 

Blue Max genomför ju ett litet vinterprojekt i form av en elektrifierad vinge. Jag kunde inte hålla mig, utan tog hem grejerna under mellandagarna för att göra vingen flygklar. Jag har lagt in en extra förstärkning i form av en högstående furulist mitt på vingen. Det gjorde gott, helt klart. När glasfibertejpen var på plats så blev vingen otroligt vridstyv jämfört med alla de vingar jag har byggt som var avsedda för hangflyg. Jag utrustade vingen med två gamla standardservon, stora och klumpiga men mycket driftssäkra. Skevrodren är av balsa, vingöronen i kanalplast från en tidigare vinge och vingkärnorna i Ecoprim. De skar vi ut nere i klubblokalen tidigare i vintras. Utrustningen utöver servon och mottagare införskaffades i Skövde hos RC-Flight. En motor vid namn EMAX med ett KV på 1500 och en dragkapacitet på 1800g. Till detta köpte jag ett passande fartreglage och en lipoack med tre celler på 1500mah. Sammanlagt gick det på 900kr. Inte gratis direkt, men ändå överkomligt. 

Jag placerade min motor i nosen. Tyngdpunkten ska vara 19 cm från framkanten. Detta gjorde att jag fick placera accen längst bak, då blev tyngdpunkten perfekt. All utrustning förutom servona hålls på plats med hjälp av smältlimmat kardborreband. Även det lilla skalet över i klädd balsa och Ecoprim hålls på plats av kardborreband. Funkar jättebra. Servona är limmade och övertejpade, helt omöjliga att få bort innan vingen skrotas! Vikten stannade vid 830 gram vilket är helt okej men tanke på att vingarna som vi byggde för hang vägde omkring 700 gram. Det ska nog gå att fånga termik med den här!

Jul 027 

Min provflygning ägde rum på självaste nyårsafton, en ny erfarenhet för mig. Det blåste säkert cirka 10 m/s, mulet och trist, men det spelade ingen roll. Jag drog på motorn, släppte vingen. Vilket jäkla drag! Vingen stack iväg fort som en avlöning. Tyngdpunkten var helt rätt, roderutslagen aningens för små. Helt underbart! Fanns inget att klaga på. Jag lekte med den gott och väl i femton minuter innan jag gick ner för landning. Tyvärr så small propellern av, men det var inget annat att vänta. Jag får köpa en vikbar propp nästa gång jag är i Skövde.

Jul 020

Jul 021 

Det här har varit ett mycket kul litet projekt från början till slut. Busenkel att bygga, minimala kostnader, fantastisk kul att flyga och den går att flyga nästan var som helst. För min egen del kommer jag att flyga den hemma vid sommarstugan. Där har jag ett kalhygge att landa på, det kommer att funka hur bra som helst med den här vingen.

 

Dan Strängby

4 thoughts on “Min vinge är klar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.