Nej, inte en Twinstar till, del 2

I väntan på bättre flygväder fortsätter bygget av ännu en Multiplex Twinstar för när-FPV och buskflygning. Här hittar du del ett i artikelserien: http://www.mfkbluemax.com/2014/nej-inte-en-twinstar-till/

Kameran grävs ner i ventilationshålet i nosen. Som ni ser har jag förstärkt främre delen av innerutrymmet med en kolfiberlist med tanke på all last som planet ska klara att bära.

kamerainfastning

Ett av säkerhetssystemen ombord kommer vara belysning som går på ett helt eget elsystem. Två framåtriktade vita LED-lampor och en blinkande röd lampa uppe på bakkroppen skars in i höger kroppshalva. Lamporna matas med ett eget 2s LiPo.

belysning

Den här modden har inget med prestanda att göra utan det är ren en utseendefråga. Motorfästena är på Multiplex Twinstar 2 helt öppna neråt. Därför så limmade jag fast en bit 6mm EPP på undersidan som jag sedan rundade av något. För att inte förstöra kylningen för fartreglaget vågade jag inte täcka hela underdelen.

motorkapa

Jag kommer som tidigare sagts att använda planet för lite när- och lågsniffnings-FPV. Trots att jag inte kommer att flyga långt borta så ville jag ha en OSD i bilden för att underlätta navigation. Inledningsvis tänkte jag använda en av mina gamla EasyOSD, men ett besök på RCflight i Skövde fick in mig på helt andra banor…

De har fått in en ny Autopilot från Feiyu-Tech som heter FY-41AP. Den innehåller en autopilot som styrs av gyro, acccelerometrar och magnetfältsmätare. Dessutom finns det en inbyggd OSD.  Till huvudenheten är det även kopplat GPS, strömmätare och pitotrör. Det kan man ju inte motstå!

Det finns olika flyglägen i autopiloten. I ett läge hjälper den enbart till att stabilisera flygningen och hålla kursen. Ett spännande läge med waypointnavigering där man i förväg kan lägga in ett antal passerpunkter i Google Earth som planet ska passsera på sin flygning. Finns även ett säkerhetsläge kalla RTH (Return To Home). I det läget återvänder den till startpunkten där den lägger sig i en cirkel kring startpunkten i en förutbestämd hastighet och höjd. Här är innehållet i Fy-41AP:

FY-41AP

Innan jag bygger ihop hela kroppen är det säkrast att testa så all utrustning fungerar. Det har hänt en hel del med färdigställandegraden FPV-utrustningen sedan jag byggde ihop min första FPV-utrustning för ett antal år sedan. Nu är det bara att docka ihop allt med medföljande sladdar och allt bara fungerar. Fantastiskt!

forstahopkopplingI min reservskärm på bassstationen framträdde byggrummet med en och annan Minecraftspelare i bakgrunden.

bildpaskarm

Då var det ”bara” att koppla ihop allt och försöka få plats med delarna i vänster kroppshalva.

Jag kommer använda sju kanaler på mottagaren, Skevroder, höjdroder, motor, sidoroder, kamerapanorering samt två kanaler för styrning av autopilotens lägen.

enharva

Till slut föll allting på plats. Längst bak i stjärten sitter videoantennen av typen ”Inverted Vee” tillverkad av EKK-kabel och en Koax-förlängningskabel. Förlängningskabels löper under stjärtfenan till videosändare (TX) som sitter infällt men öppet bakom vingen.

Autopiloten har jag monterad på en tunn plywoodskena som är utdragbar framåt så jag i efterhand kan justera den eller byta kablar. Via ett hål i kroppen vid videosändaren kan jag kika ner på autopilotens lysdioder som visar dess status.

vansterhalva

Vingarna har förstärkts med en glasfibertejpremsa på ovan och undersidan.  Idag passade jag på att börja måla vingarna mellan regnskurarna. Det blev fina påskdekorationer i fruktträden.

vingepatork

Fortsättning följer

/Mattias

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.