Nej, inte en Twinstar till, del 3

Så är det dags för tredje och sista delen i mitt Twinstar-bygge. I den här delen får ni se det färdiga resultatet, tillsammans med lite detaljlösningar och tips. Det blir även lite FPV-snack.

Här visar min medhjälpare upp planet innan premiären

_MG_9151

_MG_9161

Kameran sitter väl inbäddad i nosen. Den lilla svarta pinnen framför kameran är en tunn kolfiberstav som jag tryckt ner i nosen, och som fungerar som sikte. När man panorerat runt ett tag kan det utan den vara svårt att ställa kameran rakt fram.

_MG_9228

Tyvärr är jag inte riktigt nöjd med bilden från FPV-kameran. Själva upplösningen känns inte som man skulle kunna höja med en bättre kamera då videolänken sätter begränsningen. Däremot känns det som kamerans dynamiska omfång och skärpa är lägre på kameran än på min gamla ”Pixim Ultra WDR”. Här ovanför ser du skillnaden mellan de båda kamerorna. Bildhalvan till vänster visar ”Pixim Ultra WDR” och bilden till höger ”DST-200PB”.

Notera också hur små och otydliga OSD-texterna är på FY-41AP, jämfört med vänster bildhalvas Remzibi-OSD.

 

kamerajämförelse kopiera

Pitotröret sticker ut ca en centimeter från cockpit för att undvika turbulensen närmast kroppen. Tänk på att inte täcka bakändan av givaren inne i kroppen. Där mäts nämligen det statiska lufttrycket. Skillnaden mellan dynamiska trycket och statiska trycket ger lufthastigheten för planet.

_MG_9226

Videosändaren ligger inbäddad i kroppen bakom vingen. För att få in kylluft även under sändaren har jag monterat den med ett par furulister som distanser. Från videosändaren löper en förlängningskabel genom kroppen till stjärtfenan.

 

_MG_9229

På stjärtfenan mynnar förlängningskabeln i en antenn av typen ”Inverted Vee”. Antennspröten är tillverkade av vanlig elkabel EKK 1,5mm2. Spröten är sedan upplimmade på en liten plywoodskiva. Fästet blev lite fult då jag var tvungen att flytta upp antennfästet mer än vad som var planerat.

_MG_9232

Som ni ser är det gått om plats i kroppen för batterier. Jag har testat att flyga med batteristorlekar från 3s2200 till 3s3600, men det bör inte bara något problem attt få in ännu större ackar och ändå få till tyngdpunkten rätt. Tyngdpunkten enligt Multiplex manual ska ligga 85mm bakom vingspetsen. Den blir ganska instabil med den tyngdpunkten så jag har flyttat fram den en dryg centimeter mot rekommenderat. Kanske beror det på att min setup är avsevärt starkare än den borstade setup som Multiplex rekommenderar.

_MG_9234

Ett par bilder till på det färdiga resultatet.

_MG_9152

 

_MG_9164

 

/Mattias

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.