Nej, inte en Twinstar till!

Ja, kanske ni tänker så. Räcker det inte med de hundratals andra byggtrådarna som finns på Internet? Jo, säkert är det så, men jag inspirerades av Hermans vinterbygge och bestämde mig för att bygga en Multiplex Twinstar.  Så här ser Hermans bygge ut:

DSC01280

Jag kommer inte visa i detalj hur jag byggt ihop planet, utan nöjer mig med att visa lite tips om hur jag löst de svårigheter som uppstått och hur jag modifierat planet efter den uppgift den ska klara. Målet har varit att bygga ett snabbt och lättfluget plan för närfälts-FPV. Mina andra FPV-projekt som Magistern och Darth Wing har varit mer lugna distansflygare, de var kul är bygga ihop, men den flygstilen passar inte mig. Jag vill ha ett lätt FPV-plan som kan flyga lite akrobatik och göra lite lågsniffningar runt Maxlanda.

Ett annat viktigt krav är också att planet ska se ut som ett flygplan och inte som en FPV-julgran med kameror, kablar och antenner år alla håll…

Planet inhandlades på RC Flight i Skövde. Övriga delar som motorer, servon och fartreglage hade jag redan hemma då jag ”lånar” delarna från mitt Lancasterbygge som ligger i träda. Som Herman skriver så är det underligt att Multiplex fortfarande skickar med borstade motorer i byggsatsen, hur många använder dem? Mina motorer jag hade hemma var Emax GT2215/09.

Borstat vs. oborstat

Jag hade sådant flyt att de passade rakt av i befintliga fästen. Bara att borra två hål till i bakväggen. För att placera motorerna rätt i gondolerna fick jag flytta tillbaka fästena några centimeter innan de limmades fast med epoxy.

motorfaste

Som kamera valde jag en liten lågupplöst kamera på 420 linjer. Kameran är endast 22 mm bred och hög så det finns förutsätttningar för att dölja den  i nosen. Först var jag inne på att ha kameran helt fast monterad, men nu kommer den att bli rörlig i sidled då jag monterar den direkt på ett HXT 5g servo..

Lillkameran

För att göra servona demonterbara (ifall de skulle gå sönder) så lindade jag eltejp runt dem innan jag epoxylimmade fast dem. Skulle ett servo gå sönder kan jag enkelt skära upp tejpen och plocka ut servot.

Tejpa servon

Kablaget till skevservon och fartreglage punktades fast i ursparningarna med lite smältlim. Fartreglagen stack jag ner i en ursparning i gondolen och lade kablarna i en extra loop så att man kan ta loss reglagen om det skulle bli nödvändigt i framtiden.  Tänk på att ta bort strömledaren i servokabeln från ena fartreglaget så du inte matar mottagaren dubbelt.

vingkablage

 

Här är del två i artikelserien: http://www.mfkbluemax.com/2014/nej-inte-en-twinstar-till-del-2/

 

/Mattias

 

 

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.