Teaser: Inför 3D-skrivarprojektet

I höst och vinter har jag tänkt att bygga och konfigurera en 3D-printer.

3D-skrivarna står i utvecklingen ungefär på samma ställe som FPV-utrustningen gjorde för några år sedan, dvs det fanns enstaka dyra utrustningar att köpa för professionellt bruk, kompletterat med ett gäng entusiaster som byggde och lödde ihop sina egna lösningar av det man kunde hitta i lösa delar i kinesiska nätbutiker.

De färdigbyggda 3D-skrivarna är fortfarande mycket dyra, men tack vare att ett antal projekt som drivits under ”Open Source”-konceptet så sprids tekniken samtidigt som det sker en stor utveckling. idag kan man bygga ihop sin egen skrivare för 3000 till 5000 kr.

Det mest kända projektet kallas RepRap och många av dagens bästa skrivarbyggsatser för hemmabruk baseras på detta projekt. De kallar projektet lite ödmjukt för ”RepRap is humanity’s first general-purpose self-replicating manufacturing machine.”. Även en av de få skrivarbyggsatserna som kan köpas i ”normala butiker” baseras på RepRap, nämligen det belgiska företaget Vellemans 3D-printer K8200. Den finns bla att köpa på Kjell& Co för ca 5000 kr.

Här är ett antal olika RepRap-skrivare på bild: 

Även den skrivare som jag ska bygga baseras på RepRap, och kallas Prusa i3V designad av Makerfarm. Innan jag bestämde mig är jag säkert tittat på 50 andra tillverkare av kit till 3D-skrivare. Ofta görs kiten av små enmansföretag som hemmabyggen där delarna skrivits ut på en annan 3D-skrivare. Problem man kan råka ut för är bland annat fraktskador, dålig kvalitet på plasten, dålig support, inga garantier och piratkopierad elektronik. Känns det igen…

Det finns ett företag i Halmstad kallat Creative Tools som importerar 3D-skrivare och som har gott renomé. Tyvärr har de inte den modellen jag är ute efter.

Det som fick mig att välja designen från Makerfarm var omdömen de fått kring kundsupport, kvalitén på materialet och de utförliga byggbeskrivningarna som de publicerat på sin hemsida och på Youtube. Något annat jag gillade var att ramverket är tillverkat i plywood. I skrivande stund är det på väg ett antal paket tiill mig från olika delar av världen.
prusa

Lite förenklat om tekniken:

Tekniken för att skapa objekten kallas FFF (Fused Filament Fabrication) och innebär att ett material smälts under kontrollerade former i ett munstycke. Munstycket och/eller byggplattan rör sig med hjälp av ett antal stegmotorer. Därigenom bygggs objektet upp lager för lager. Varje lager är 0,1 till 0,3 mm tjockt.

Min skrivare kommer i dagsläget att kunna skriva ut i ABS, PLA och nylon.

Här ovan skrev jag att jag skulle bygga och kalibrera. Det jag menar med det är att själva byggandet av printern inte är särskilt komplicerat, däremot är det ofta komplicerat att konfigurera programvaror, inställningar, temperaturer och matningshastigheter. Det här är också största orsaken till att 3D-skrivarna inte slagit igenom i hemman. Men vem vet hur det ser ut om tio år???

Vad ska skrivas ut?

Låter lite som en floskel, men inget är omöjligt. Allt från skaladetaljer till modellplan och armer till hexakoptrar till fästen för GoPro-kameran. Idag finns det mängder av färdiga konstruktioner att hämta hem på internet. Enbart på siten Thingeverse finns det över 100 000 färdiga 3D-modeller att ladda ner.

Här är ett exempel på T6-hexakopter som finns att ladda ner. Den här är designad av Brendan22.

okta

Det finns även en hel uppsjö av lättanvända program för att rita egna 3D-modeller. Ett gratisprogram som jag använt är 123D Design från Autodesk. På bara en timme lyckades min sjuårige som bygga den är roboten och jag gjorde en ”Minecraft Steve” från skratch.

abbesaur

Abbbesaur

 

steve

Steve
Blir projektet lyckat kanske jag kan locka någon mer i klubben att bygga en 3D-skrivare i lokalen i vinter? Då kan vi skriva ut många av delarna på min skrivare.

Fortsättning följer…

/Mattias

 

Om Mattias

Flygintresserad sedan barnsben. Sedan 2008 en modellflygare som bygger hellre (och bättre) än vad jag flyger. Sekreterare och webmaster i Bluemax.

One thought on “Teaser: Inför 3D-skrivarprojektet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.