Multiplex Blizzard del 1,2 & 2,3

Uppdaterad 4/5-16

Behovet av en ny modell uppstod helt plötsligt så här efter vintern. Vad ska man köpa den här gången?
En ny helikopter, eller en Quad att filma med, eller en Race Quad med FPV, eller en större konstflyg kärra.
Eller kanske en snabb liten kärra, lite lagom okänslig för vind, men ändå segelbar på hang, hmm, så får det bli!

Sökte efter någon modell som kunde passa. Insåg att det var en hotliner jag letade efter. Utbudet var väldigt dåligt, eller också så sökte jag bara på fel ställe.
En modell som kom upp ofta var Multiplex Blizzard, en gammal (2008) konstruktion i Elapor. Men folk verkade nöjda med den och den är prisvärd och lagom stor.
Beslutet var fattat och en modell inhandlades från den lokalaste handlaren vi har RC-Flight SKövde.

 

DSC00530Så kom paketet då! Locklyft är alltid kul. Köpte enligt RC-Flights spec sånär som på servona som fick bli en aning mindre då de andra var slut. Motorn en Emax GT 2820/07 lämnar 656W som mest och rekommenderas till en maskin på max 2,2kg, jag tror denna hamnar på 1kg, så den borde bli snabb! Ett 40A reglage, alu spinner med fällbara (för stora?) blad 13,5×7″, en 2200mAh 3s ack och lite annat.

DSC00533Hade läst ett par bygg artiklar, bl.a. av David Windestål. Han var inte nöjd med all glasfiber ”tråd” (8.5m) som skulle limmas dit. Jag håller med! Fy tusan vilket skitjobb att limma allt detta med superlim!

DSC00535Tråden fastnar överallt, gärna på fingrar och i bord, ibland fastnar den där den ska, men jag tycker inte det blir bra. Märks att det är en gammal konstruktion. En ny hade säkert använt kolfiber för att stabilisera maskinen.

DSC00538Så småningom var det mesta glasfiber ditlimmat och det var dags att börja löda. Givetvis så måste alla servokablar skarvas, Då jag inte hade förlängningskablar valde jag att lödskarva istället. Mycket lödande blir det!

DSC00536Här syns servona till V-tailen. Även kan man notera att det är för små honor på fartreglaget, fram med lödkolven igen!

DSC00540Här ses vingen med sina vinbalkar av typ aluminium kanske? All elektronik hopkopplad och verkar funka, notera dock att bägge roderhornen lossnade… Ungefär som på bilden skall elektroniken vara. Gillar inte att man inte kommer åt mottagaren eller stjärtservona när man har limmat ihop kroppen.

Dags att käka lite ägg (påsktider)! Fortsättning följer!

Jaha, här förljer då del två av detta oerhört stora byggprojekt, eller…

DSC_0002Dags att limma ihop kroppen, positionerar, och hälsar mottagaren adjö! Och ja, jag parade sändare/mottagare och kollade att allt var okej INNAN!

DSC00541Kroppen limmad, på med motor och dess kåpa, Fick bli lite special, men det verkar bli bra!

DSC00544Små fina länkage skydd fanns med, dit med dom, limma på bara!

DSC00543Kulor, byggsatsen innehåller metallkulor! Ska väll vara för att justera TyngdPunkt kan jag tro, men det ska inte behövas!

DSC00546Dags för dekaler. Ett tips är att tejpa fast dekalerna med skyddspapper på, ta sedan bort ena halvan av pappret när resten hålls på plats av tejpen, sen är det bara att lägga dit den.

DSC00552Allt på plats, fixade ett par epp bitar vid varsin sida av batteriet för att hålla det på plats. Sitter en kolfiberpinne rätt igenom kroppen för att det skall komma på rätt TP.

DSC00550Klart! Vet inte riktigt vad byggtiden hamnade på, men säker 10 – 12 timmar. Mätte upp motorn, den drog bara 23A vid fullgas, verkar dåligt när den är specad för max 45A. Vikten hamnade på exakt 1kg. Rekommenderar inte denna modell som 1a bygge!

Dags för provflygning!

Inga direkt nervös, detta har man ju gjort förut. Släppte modellen i 45 graders vinkel uppåt, drog 3/4 gas, gick utmärkt. Kändes inte supersnabb direkt. Vid första dyket noterades att jag hade glömt att man skall ha broms på dessa maskiner, på motorn alltså så att propellern fäller ihop sej och inte bromsar modellen. Testade lite med ”klaffar”, bromsade väll något. Programmerade även in ett flight mode där bägge skeven gick ett par grader nedåt, så ska det va sa Henry!

Efter första turen kollade jag varvtalet på motorn med tachometer, blev bara 7250 vara/minut. Med 12×6 skall den varva 7600 och dra 26A, ska prova med en sån. Men det känns som jag behöver gå upp till 4S ack för att få rejäl fart i maskinen. Återkommer efter test senare.

Andra turen med broms kändes bättre, lite mysigt vinande ljud sådär när propellern fälldes in. Märks att det är en liten modell, men flyger fint, får däremot stötta med mycket dyk i inverterad flygning, men så kanske det ska va!

DSC_0003Lyckades landa i en fin landningsfåra någon snäll ungdom hade gjort på fältet, tack (din j#¤&a korkskalle!)

UPPDATERING 4 Maj -16

Har nu provat med 3cells ack och 12X6, blev ännu sämmre fart. Testade då med 4 cells 1800 ack och 12×6, bättre, men fortfarande inte över 30 Ampere.
Men idag provade jag 4 cells och 13×7,5, nu tar den ganska exakt 40 A på max gas! Och prestandan då? Mycket bra! Givetvis obegränsad vertikal prestanda.
Visslar gott i dyken med avstängd motor. Glidflyger riktigt fint, kan bli riktigt bra detta!

/Anders

Om Anders C

Ordförande i BlueMax sedan 2011

One thought on “Multiplex Blizzard del 1,2 & 2,3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.