RaceQuad och FPV

Jaha, då har man provat ytterligare en gren av modellflyget.
Behovet uppstod alldeles plötsligt, eller det kanske var efter Skövde besöket…

Så det var bara att surfa runt och fundera på vad man skulle ha. Då jag är lite lat så letade jag efter en komplett maskin.
Är en svår djungel att ta sej igenom annars, finns oerhört mycket att välja på om man ska bygga själv.
Det blev en Align MR25 Race Quad tillslut. Färdigbyggd, verkar bra om man kollar de som har testat den, samt att det går att göra inställningar via blåtand.
Beställde från England https://www.align-trex.co.uk/mr25-racing-quad-combo-yellow-rm42501xt.html pundet är ju ganska ok nu.
Denna är helt komplett med allt, inlusive 2k kamera som kan spela in på SD kort, video sändare mm.

DSC_0505
Efter locklyft och snabb döpande av Quaden till Bananan så var det bara att ladda hem manualen och sätta igång.
Nytt prg i radion (flygplans läge!), i med acken i Quaden, koppla upp mot blåtand (jätte enkelt och smidigt).
Sen skulle det bara vara att ansluta egen sattelit (eller mottagare) vilket verkade enkelt. Tyvärr lyckades jag bränna ett sattelit när jag kopplade den i fel port.
Sedan när jag tog en annan lyckades jag inte binda den, då hade jag gjort precis som man skulle. Det visade sej att man inte skulle göra rätt, utan fel, då gick det!

Bara att starta Quaden, koppla upp mobil och gå igenom inställningarna, tog väll 10 min, sen ut och prova!
Ändrade sedan 2 kanaler i radion så att mina omkopplare stämde med det man är van med.
Flög riktigt bra direkt. Quaden har 3 flyg lägen, det första är själv stabiliserande, vilket jag gillar ihop med glasögon.
Det andra är normal, då kan man inte rolla,flippa mm och den rätar inte upp sej själv, 3dje läget är sport (eller Magnus läge 🙂 ) då endast piloten sätter begränsningarna.
I läge  och 3 går det att flyga fort, sen kan man ju även köra med 4S ack, då går det riktigt snabbt när man kraschar…

Kameran sitter monterad till ett servo så man kan justera kamera vinkeln, kan även få den att hålla kameran rakt.
Efter några ackars flygning var det ju dags att prova FPV också. Så jag lånade Magnus FatShark Dominator glasögon, satte mej på en stol, och drog iväg.
Ganska snabbt ( 5 ackar) så fick jag kläm på det hela i 1a läget (självstabiliserande) och lyckades köra igenom vår enda port flera gånger i okej fart.
Men när jag slog över till normal läge så blev det mycket svårare. Då kom dessutom Magnus ut och visade hur det skulle gå till – bara att packa ihop och åka hem…

DSC_0507

Väl hemma så började jag istället med att montera på den pyttelilla kameran med inbyggd sändare, och antenn (totalvikt 5gram!) som jag också beställde, på min gamla Blade Quad.
Här skall köras inomhus FPV, kan väll inte vara så svårt! Inspirationen kommer från denna video https://www.youtube.com/watch?v=k8IEXKtheXo
Tyvärr var min kamera tvungen att matas från 2S lipo, vilket blir dumt då små quadar kör 1S. Fick iallafall ihop det, och det funkar!
Bladen är lite sävlig, så det är svårt inomhus, men jag får träna! Ska köpa en volt regulator så jag kan kör med 1S. Sen skall jag de om man kan hitta en liten mindre Quad än Blade som är stabil och kan lyfta lite last utan att modifiera.

DSC_0504

Skillnaden i att flyga med och utan glasögon/fpv är oerhört stor! Det som är enkelt (och lite tråkigt) utan glasögon blir en helt annan utmaning med!
Synd att priserna fortfarande är så höga, ett Align kitt och glasögon hamnar på runt 7000 kr!

Vi håller nu på att bygga några portar så vi kan prov racea på fältet.

/Anders

Om Anders C

Ordförande i BlueMax sedan 2011

One thought on “RaceQuad och FPV

  1. Bra skrivet 🙂 Så nu är det bara att nöta & nöta… Själv ska man laga & laga då man har en tendens till att elda upp motorer.

    Håller på och gör klart en Mini Tricopter jag fick av David i höstas(!)…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.