Ålleberg

Ålleberg, detta mytomspunna berg med Sveriges bästa hangmöjligheter!

De senaste hundra åren har berget använts för hangflygning med såväl modellflyg som fullskaligt segelflyg.
Förr i tiden var Ålleberg mera kalt och det gick att lyfta i alla vindriktningar utom vid rak sydlig vind. Veteranflygentusiasterna har flera år haft önskan att återställa berget som det en gång såg ut. Man har lyckats till viss del, och det är något vi modellflygare har stor glädje av. Vid Västhanget har man återuppbyggt den gamla startrampen, precis som det en gång såg ut. Det finns idag tre hang som är användbara. Utsikten från dessa hang är något av det mest fantastiska man kan se! Ålleberg besöks årligen av mängder av turister som besöker segelflygmuseet, fikar på restaurangen och inte minst njuter av uppvisningar som alla modelflygare bjuder på! Alla som besöker Ålleberg har någon form av intresse för flyg. Här hjälper alla varandra. Inte sällan så hjälper modellflygare skärmflygare ut på hanget. Långväga gäster är inte ovanliga till detta klassiska berg vad flyg i alla dess former beträffar.

 

Trivsel och säkerhetsregler

På hanget samsas modellflygare, hängflygare och fullskaliga segelplan och för att alla ska känna sig trygga är det viktigt att de uppsatta reglerna följs. Prata med varandra så brukar det mesta lösa sig.

Västhanget:

Det bredaste och lättaste hanget att starta ifrån. Utsikten över Falköping med Mösseberg är oemotståndlig. Det går att lyfta när vinden ligger på från VSV till NNV. Vilken vindstyrka som krävs för att lyfta varierar givetvis från modell till modell. Detta hang är det mest välskötta och luftrummet att flyga i är stort, det bär nästan överallt. Blåser det 5 m/s eller mer är det inga problem att starta med nästan vilken modell som helst. En lättvindsmodell klarar mindre än så. Landningsmöjligheterna är mycket goda bakom hanget uppe på berget.

Västhanget

Osthanget

Osthanget är ganska smalt upptill och kräver lite mer av piloten vid start och landning. Eftersom hanget röjts som en strut så komprimeras vinden på toppen, så blåser det 5 m/s på slätten så kan det blåsa över tio meter per sekund på startplatsen. Det går att lyfta när vinden ligger på från NO till OSO.

När man ska landa är det lättast att flyga in långt bakom hangkanten och landa i fårhagen. Se dock upp för fårstänglsen som lätt demonterar dina vingar.

Sydvästhanget (Danska hanget)

Det mest svårtillgängliga hanget då det krävs en promenad på 800 meter från parkeringen.

Skötseln av hanget

Fram till för ett tiotal år sedan var hangen igenväxta, men tack vare ett stort röjningsarbete kunde delar av hangen återställan. Idag röjs östra och västra hanget regelbundet av skärm- och modellflygarklubbar från hela Västra götaland.  Vill du vara med och göra en insats på någon av våra röjlingsdagar kan du kontakta oss på info@mfkbluemax.com.

De som flyger med annat än 2,4 GHz radioutrustning måste använda frekvensklämma. KLämmorna hittar du på baksidan av informationstavlan vid stora parkeringsplatsen.

 Då segel och motorflygverksamhet pågår på Ållebergs flygfält skall all flygning på osthanget ske söder om startrampen. Detta gäller upp till 200m över berget.

Flyg alltid med kontroll av vad som sker på Ållebergs flygfält.

 

Hitta till Ållebergs hang.


Visa Ållebergs hang på en större karta